Screenshot/Youtube

(VIDEO) UPALJEN CRVENI ALARM, NATO U PANICI: Putin ima novo oružje kojem američka obrana ne može ništa

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ruske vlasti nedavno su objavile da se dogodila eksplozija u udaljenom centru za testiranje raketa na sjeveru zemlje te da je došlo do ispuštanja radioaktivnih čestica.

Američki stručnjaci vjeruju kako je nesreća povezana s testiranjem prototipa nuklearne krstareće rakete Burevestnik, koja je članicama NATO-a poznata pod nazivom Skyfall.

Putin ju je nazvao “novom vrstom oružja”, nevidljivom raketom s gotovo neograničenim dometom, koja vrlo lako može izbjeći američku obranu. Kada je prvi put najavljena lani, neki zapadnjački stručnjaci vijest su posebno teško primili, i kako piše Washington post, počeli “hiperventilirati”.

“To je značajno tehničko dostignuće. Ova oružja su novost, potpuna novost”, tvrdi jedan od stručnjaka.

Neki stručnjaci tvrde da su ta oružja povratak u rane dane Hladnog rata, u kojima su SAD početkom 60-ih razvile nuklearne krstareće rakete. Projekt Pluto bio je dio programa Pentagona poznatog pod nazivom Supersonic Low Altitude Missile – SLAM. Rad na njima prekinut je 1964. godine prije no što su uopće poletjele. Krstareće rakete na nuklearni pogon tada nisu bile dobra ideja, a nisu ni sada.

Usprkos tome, riječ je o impresivnom oružju. Tijekom programa SLAM radilo se na razvoju raketa veličine lokomotive koje su bile trostruko brže od tadašnjih, i putem izbacivale hidrogenske bombe uz radijaciju. Taj projekt Pluto u laboratorijima u Kaliforniji dobio je zlokoban naziv “oružje iz pakla”. Uz ogromnu buku koje su proizvodile, udarni val bio je smrtonosan, kao i toplina koja je isijavala. Strah od tog moćnog oružja trebao je Ruse uništiti i prije prvog napada na SSSR.




Američki stručnjaci kažu da je Pluto ponovno oživio, reinkarnirao se u ovom ruskom projektu, koji nazivaju “Frankensteinom” i “letećim Černobilom”.

Odmah su se prisjetili i njegova opasnog ‘rođaka’ torpeda Posejdona, dizajniranog za uništenje američkim obalnih gradova. Jako je sličan projektu kojeg je dizajnirao ruski fizičar i nobelovac Andrej Sakharov, početkom 60-ih. Kada je svoju ideju predložio admiralu on je bio “šokiran i zgrožen nemilosrdnim masovnim klanjem”.

“Više se ne brinem da će neko kopirati tu ideju. Ne uklapa se u trenutne vojne doktrine i bilo bi glupo potrošiti te ogromne količine novca koje su potrebne za razvoj”, napisao je Sakharov u svojim memoarima objavljenim 90-ih.




Leteći nuklearni reaktori i podvodni dronovi mogli bi jako naštetiti američkim gradovima, ako se ikada upotrijebe.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.