Screenshot, Reuters

(VIDEO) TURSKA OFENZIVA NA SIRIJU: Zavladala panika među Kurdima, ljudi bježe iz domova

Autor: Barbara Vugrinec

Turski predsednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je kako je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije. Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija priopćivši  da su izvedeni prvi zračni napadi na mjestu Ras Al Ajn. AFP prenosi da ima civilnih žrtava. Prema prvim informacijama, ima poginulih civila.

 

Daily Sabah tursku akciju opisuje kao antiterorističku, a cijela operacija nosi naziv “Izvor mira” (“Barış Pınarı”, odnosno “Peace Spring”).

“Turske oružane snage zajedno sa sirijskim nacionalnim vojnim snagama, pokrenule su akciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG i Islamske države na sjeveru Sirije. Naš cilj je da uništimo teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na našoj južnoj granici i donesemo mir u regiju .Operacijom ‘Izvor mira’, uklonit ćemo prijetnju terorizma. Zahvaljujući SIGURNOJ ZONI koju ćemo uspostaviti, osigurat ćemo povratak sirijskih izbjeglica u njihovu zemlju. Zaštitit ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regije iz kandži terora”, naveo je Erdogan na Twitteru




 

 

 

Glasnogovornik kurdskih snaga Mustafa Bali poručuje sa svog Twitter profila da su turski ratni avioni počeli napadati “civilna područja” na sjeveru Sirije. Napadi su, kako kaže, izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regiji”. Ni Kurdi ne čekaju “skrštenih ruku” pa su kao odgovor na napade ispalili šest raketa na granicu sa Turskom. Lokalne vlasti predvođene Kurdima pozvale su na opću mobilizaciju.

 

 

Put za tursku ofenzivu otvoren je kada je američki predsjednik Donald Trump objavio da će se američka vojska povući iz tog područja. Prije pokretanja akcije, turski je predsjednik razgovarao s Vladimirom Putinom. Kako su priopćili iz ureda turskog predsjednika, Erdogan je u telefonskome razgovoru rekao Putinu da će vojna akcija Ankare doprinijetu “miru i stabilnosti istočno od rijeke Eufrat”. I službeni je Kremlj priopćio da je kod bilo kakvih akcija važna sigurnost i teritorijalni integritet Sirije, kao i pošitvanje njezinog suvereniteta.

Podsjećamo, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg poručio je Erdoganu kako bi bilo najbolje da se suzdrži od vojnih akcija u Siriji, a isto je i zamoljen od vrha Europske unije.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.