VIDEO: ‘Trenutak istine’ u Grčkoj

Autor: T.T.

Stjerana u kut, Grčka vlada je u srijedu preživjela glasanje o povjerenju ključno za izbjegavanje nacionalnog bankrota. Dok su zastupnici raspravljali, građani su bacali kletve.

Grčki premijer George Papandreou je u posljednjim danima presložio vladu probravši političare voljne i odlučne da građane opterete strogim mjerama štednje. Nova postavka je u srijedu preživjela glasanje, podršku je pružilo 155 zastupnika, a u oporbi se našlo njih 143 s dva suzdržana glasa.

– Ako nas je strah, ako odbacimo ovu priliku, tada će nam povijest suditi vrlo grubo – rekao je Papandreou na kraju svog apela.

Nešto ranije bodro se oglasio predsjednik Europske komisije Manuel Barroso i pojačao pritisak rekavši da je Grčka suočena s ‘trenutkom istine’ i da sad treba pokazati kako je iskreno predana reformama.

– Nikom se ne može pomoći protiv njegove volje – rekao je Barroso.

U ehu, aktualni šef MMF-a John Lipsky poručuje da su međunarodni kreditori spremni pomoći periferiji eurozone onoliko dugo koliko su njene članice spremne na provođenje reformi.

Očekuje se da će Papandreouva vlada sada ubrzano donijeti radikalan plan štednje i zakone koji će osigurati njegovu implementaciju.




Za vrijeme rasprave, prosvjednici su glasno izražavali svoje negodovanje i otpor prema dodatnom stezanju remena.

– Ja vjerujem da bi mi trebali bankrotirati i završiti s ovim. Ove mjere nas polako ubijaju – izjavio je 22-godišnji student Efi Koloverou za Reuters koji u svom izvješću ističe da su se pred parlamentom orile teške kletve.




– Bože pomozi nam. Nema šanse da nas ovi ljudi izvuku iz krize. Ja se osjećam nesigurno i ja gledam rasprodaju svoje zemlje. Oni nas nisu pitali što mislimo o ovom. Ja želim izbore – rekla je nezaposlena Glykeria Madaraki (39).

Sličan prezir se mogao čuti i unutar parlamenta, gdje je jedan od članova oporbe, Alexis Tsipras, ponudio autohtono viđenje grčke zbilje.

– Ovo nije program za spas ekonomije, ovo je program za pljačku prije bankrota – rekao je.

Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.