SCREENSHOT

(VIDEO) PRAVO LICE POLITIKE? Zastupnici protiv zakona pa izazvali makljažu u parlamentu!

Autor: dnevno.hr

Sedamdesettrogodišnji Museveni na vlasti je od 1986. godine

Zbog žestoke osporavane izmjene ustava kako bi vladajući predsjednik Yoweri Museveni mogao se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima nakon što napuni 75 godina u ugandskom parlamentu je totalna makljaža. Već drugi dan zastupnici se u Ugandi tuku na svom radnom mjestu.

Naime, pravo na kandidiranje za predsjednika Ugande, prema postojećem ustavu, nemaju osobe starije od 75 godina. Sedamdesettrogodišnji Museveni na vlasti je od 1986. godine. Osim toga, navedeni političar se ni ne bi baš mogao kandidirati na izborima 2012. godine jer se suočava sa sve više optužbi za autoritarnost i neuspjeh u borbi protiv korupcije. Tu barijeru će ukloniti ukidanje dobne granice.

Široku pobunu aktivista, oporbenih stranaka, vjerskih vođa te članova Musevenijeve stranke izazvao je navedeni prijedlog. Smatra se kako taj prijedlog oponaša korake afričkih vođa da ponište zakonska ograničenja. U utorak je izbila prva tučnjava u parlamentu u Kampali. Zbog te tučnjave je zabranjeno emitiranje sjednice parlamenta da ne bi došlo do “pobune u javnosti”. Zabranu je zadao ured za kontrolu komunikacija .

Udarce su razmijenili skoro svi zastupnici. a neki su kao oružje iskoristili i držače mikrofona. Nakon kolabiranja najmanje dvije ženske zastupnice iznesene su iz sabornice, prenosi Reuters. Po nalogu predsjednice parlamenta zbog sudjelovanja u tučnjavi u utorak najmanje 25 zastupnika, koji su se suprotstavili predloženom ustavnom amandmanu za produženje mandata Musevenija, prisilno su izbačeni.

Svi njihovi istomišljenici su nakon toga izašli. Zastupnica vladajuće stranke Raphael Magyezi, nakon što je uspostavljen red, uvela je prijedlog kojim se ovlašćuje parlament da izradi i predloži zakon koji je izazvao sveopću makljažu u parlamentu. Reutersu je ravnatelj ureda za komunikacije Chris Obore Reutersu priopćio kako je prijedlog prihvaćen.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.