VIDEO: Sirijski aktivisti optužili režim za novi napad kemijskim oružjem

Autor: Hina/Z.T.

'Mnoge od žrtava su žene i djeca. Stigli su s proširenim zjenicama, hladnim udovima i pjenom na ustima, a liječnici navode da su to tipični simptomi žrtava nervnog plina'. Jedna od snimki koju su napravili aktivisti u Dumi pokazuje najmanje 16 tijela djece i troje odraslih, od kojih jedan u borbenoj odori, kako leže na podu medicinske ustanove u kojoj se prikupljaju tijela.

Sirijski oporbeni aktivisti optužili su režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da je u srijedu nervnim plinom napao područja pod kontrolom pobunjenika u blizini Damaska, ubivši pritom 200 ljudi.

Po riječima aktivista, projektili s kemijskim agensima pogodili su u srijedu rano ujutro mjesta Ain Tarma, Zamalka i Jobar u Guti, području u blizini glavnog grada.

Medicinska sestra Bajan Baker iz hitne službe u Dumi kazala je da ukupan broj mrtvih po podacima medicinskih centara u regiji 213 osoba.

'Mnoge od žrtava su žene i djeca. Stigli su s proširenim zjenicama, hladnim udovima i pjenom na ustima, a liječnici navode da su to tipični simptomi žrtava nervnog plina', kazala je ona.

Jedna od snimki koju su napravili aktivisti u Dumi pokazuje najmanje 16 tijela djece i troje odraslih, od kojih jedan u borbenoj odori, kako leže na podu medicinske ustanove u kojoj se prikupljaju tijela.

Sirijske vlasti opovrgnule su u srijedu upotrebu kemijskog oružja u napadima na predgrađe Damaska. 'Informacije o korištenju kemijskog oružja u Guti (predgrađu Damaska) potpuno su lažne', prenijela je tiskovna agencija Sana optuživši satelitske tv mreže, posebice Al-Jazzeru za podupiranje terorizma i objavljivanje neutemeljenih informacija.

Sirijske vlasti već su dvije godine pod optužbama pobunjenika i aktivista za korištenje kemijskog oružja, a u Siriji se od nedjelje nalazi tim UN-ovih stručnjaka koji bi trebao utvrditi činjenično stanje s tim u vezi. No, tim inspektora trebao bi obići tri druge lokacije, uključujući grad na sjeveru zemlje Kan al-Asal, gdje je u ožujku ubijeno 26 ljudi.




Sjedinjene Države i europske zemlje navode da vjeruju da je Asadova vlada ranije koristila otrovni plin uključujući nervni plin sarin, što Washington smatra 'crvenom crtom' koja opravdava međunarodnu vojnu pomoć pobunjenicima.

Po navodima BBC-a, video snimke koje pokazuju ljude, uključujući djecu, kako se grče, druge koji su očito nepokretni ili s dišnim problemima djeluju autentično, no nije ih bilo moguće provjeriti. Po mišljenju urednika BBC-a za Bliski istok mnogi će se pitati zašto bi vlada željela upotrijebiti takvo oružje u vrijeme dok su inspektori u zemlji, a vojska ostvaruje dobre rezultate u područjima oko Damaska. Neki će osporavati i snimke ocjenjujući ih lažnima, no po njegovoj ocjeni teško je moguće da su prikazane snimke lažne.

Po riječima stručnjaka za kemijsko-biološko oružje, koje prenosi BBC, upotrebu bilo kojeg takvog agensa moguće je utvrditi u razdoblju dva do tri dana ili čak unutar tjedan dana.




U Siriji pobunjenici i vojska jedni druge optužuju za korištenje kemijskih sredstava, a po navodima BBC-a nije moguće neovisno utvrditi točnost tih navoda.

Sirijski opservatorij za ljudska prava pozvao je međunarodno povjerenstvo koje treba utvrditi korištenje kemijskog oružja da dođe u ovu zonu ispitati okolnosti današnjeg napada.

Autor:Hina/Z.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.