fbpx

VIDEO: Senator govorom od 13 sati pokušao blokirati imenovanje Johna Brennana

Autor: hina

On se javio za riječ u srijedu oko podneva i poslije dugo vremena iskoristio 'filibuster' - opstrukciju parlamentarne rasprave beskrajnim govorom. Rekao je da se protivi imenovanju Brennana na čelni položaj CIA-e te da će govoriti sve dok bude imao snage. Za govornicom je bio i nakon ponoći po američkom vremenu.

Republikanski senator Rand Paul popeo se za govornicu u američkom Senatu i govorom od gotovo 13 sati pokušao blokirati Senat da potvrdi Johna Brennana za novog direktora CIA-e, prenose agencije.

Paul je na taj način prosvjedovao zbog netransparentnosti administracije predsjednika Baracka Obame u vezi tajnog programa ciljanih ubojstva besplotnim letjelicama i njihove moguće uporabe na američkom teritoriju.

On se javio za riječ u srijedu oko podneva i poslije dugo vremena iskoristio 'filibuster' – opstrukciju parlamentarne rasprave beskrajnim govorom. Rekao je da se protivi imenovanju Brennana na čelni položaj CIA-e te da će govoriti sve dok bude imao snage. Za govornicom je bio i nakon ponoći po američkom vremenu.


Paul je istaknuo da ga zabrinjavaju ovlasti koje omogućuju predsjedniku SAD-a da bespilotne letjelice usmjeri i protiv američkih državljana. Istaknuo je da niti jedan političar ne može imati pravo samostalno donijeti odluku o nečijoj krivici, kao ni odluku da se nekoga ubije.

Senatoru Paulu je nekoliko republikanskih senatora postavljalo pitanja ili mu se pridružilo za govornicom kako bi mu pružili priliku za nekoliko trenutaka predaha. On nije pio vodu, samo je tijekom maratonskog govora pojeo nekoliko slatkiša. Da je napustio govornicu ili sjeo izgubio bi riječ.

Najduži govor u Senatu je odražao senator Strom Thurmond 1957. godine, koji se 24 sata i 18 minuta zalagao protiv ukidanja segregacije na jugu SAD-a.

Opstrukcija u Senatu je vrlo rijetka i koriste ju senatori kada žele izbjeći glasanje.

Najkasnije u subotu se očekuje potvrda Brennanovog imenovanja za koju je potreban 51 glas od 100 članova Senata. Demokrati raspolažu s 55 glasova u Senatu, a Brennana podržavaju i neki republikanci.

Ova opstrukcija nije bila prosvjed protiv Brennanovih kvalifikacija za čelnika CIA-e već sredstvo privlačenja pozornosti na njegov zahtjev za više informacija o programu bespilotnih letjelica.
John Brennan podržava program bespilotnih letjelica američke vlade.

Mjehur je ipak prisilio Paula da prizna da "postoje granice opstrukcije, kojima ću se morati posvetiti za nekoliko minuta".
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.