(VIDEO) ROBERT VALDEC predstavlja MOĆNO PUTINOVO NOVO ORUŽJE, OD KOJEGA DRHTI AMERIKA

Autor: Robert Valdec

‘Nitko nas nije slušao. Slušajte sada!’, naglasio je ruski predsjednik Vladimir Putin prije no što će, 1. ožujka krenuti s drugim dijelom svog izvješća o stanju nacije kojim je šokirao svijet, a posebno ruske ‘zapadne partnere’ kako još uvijek, iako sa sve većom dozom cinizma, naziva SAD i zemlje NATO pakta. Riječ je, naravno, o novim oružjima kojima, po njegovim riječima, raspolaže ruska vojska.

I premda je od tog njegovog govora prošlo već tjedan dana, u zapadnim medijima (a u njih ubrajam i naše mainstream biltene) uglavnom je ignorirana vijest koja je, bez sumnje, jedna od najspektakularnijih u posljednje vrijjeme i ukoliko Putin nije blefirao, potpuno mijenja geopolitičku i geostratešku sliku svijeta.

Naime SAD, do sada najsnažnija i neprikosnovena ‘super-sila’, Putinovom su objavom o ulasku u operativnu upotrebu šest do sada javnosti nepoznatih oružja, preko noći su to, izgleda, prestale biti. Tek u ponedjeljak oglasio se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je, iz Bagdada poručio kako je objava ruskog predsjednika o novom nuklearnom oružju ‘dio obnovljene ruske samouvjerenosti na koju Zapad već odgovara‘.

‘Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi Hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju!’, rekao je prvi čovjek NATO-a pozvavši Rusiju na pridržavanje ‘Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa’ potpisanog još 1987. godine, a za čije se kršenje SAD i Rusija već dugo međusobno optužuju.

‘Proturaketni štit’ koji su Amerikanci instalirali u Poljskoj, Rumunjskoj i Južnoj Koreji, a u tijeku je postavljanje i u Japan, na Tajvan i u Saudijsku Arabiju, deklarativno je predstavljan kao ‘obrambeni’. No, s istih se lansera mogu u kratkom vremenu lansirati i ofanzivne rakete srednjeg dometa. Premda je Moskva na to upozoravala i bunila se godinama, njezini ‘zapadni partneri’ nisu je slušali. Sada se situacija promijenila.

Totalna konsternacija kod konkurencije

Jer, bez obzira na poznatu rusku taktiku da se najjači aduti u rukama ne pokazuju sve dok se ne zaigra ‘va banque’, već i ovo što je predstavljeno bilo je dovoljno da izazove potpunu konsternaciju kod ‘konkurencije’.
‘Rusija je razvila niz naprednih oružanih sustava, uključujući i krstareću nuklearnu raketu, koja sve američke kapacitete koji imaju za cilj potkopati rusku nuklearnu obranu čine zastarjelima’, ustvrdio je ruski predsjednik.

Krstareće rakete nove generacije, podvodni dronovi, hipersonična interkontinentalna raketa ‘Avangard’, koja ‘udara poput meteora’, zastrašujuća raketa ‘Sarmat’, sustav hipersoničnih raketa „Kinžal“ te potpuno novo i još uvijek pod oznakom ‘top secret’ lasersko oružje, sav je taj arsenal predstavljen poprilično šturo – animacijama ili fotografijama koje ne otkrivaju mnogo. No, ukoliko sve što je izrečeno stoji, ukupno 400 američkih proturaketnih sustava raspoređenih širom svijeta na koje su potrošene stotine milijardi dolara, doista bi mogli u ‘staro željezo’.

Viktor Baranec, umirovljeni pukovnik, bivši načelnik Uprave za informiranje Ministarstva obrane i glasnogovornik Ministra obrane RF, bliski suradnik Vladimira Putina u izbornoj kampanji 2012. godine, danas vodeći ruski vojni komentator u dnevniku Komsomolskaja Pravda, član javnog vijeća Ministarstva obrane i član vojno-industrijske komisije Ruske federacije, inače moj dobar prijatelj, prilično je jasan:
‘ Danas, kada se nalazimo pod velikim političkim, gospodarskim, ali i vojnim pritiskom, dok NATO održava vojne vježbe praktično na našim granicama,  jasno pokazujemo da imamo čime uzvratiti. Političko i vojno vodstvo Sjedinjenih Država i njihovi saveznici mogu se pretvarati da nisu ‘primijetili’ izravnu poruku našeg predsjednika ili, pak mogu krenuti vrištati kako ‘Kremlj opet zvecka oružjem’, ‘Putin napada mir i priprema se za rat’, kako ‘vuće Rusiju u novu utrku u naoružanju’…, sve to unatoč činjenici da je američki vojni proračun za ovu godinu narastao do 722 milijarde dolara, za razliku od našeg koji je srezan na 46 milijardi, dakle skoro je 16 puta manji’, kaže on znakovito dodajući kako se u pravilu, ‘glavne stvari ne pokazuju’. Dakle, ovo nije sve.

Ali, ‘pokazano’ je i više nego dovoljno za uzbunu u Pentagonu.

Usavršena interkontinentalna raketa Sarmat – domet joj je praktički neograničen zahvaljujući nuklearnom pogonu, brža je od svih postojećih raketnih sustava, ali i, po Putinovim riječima, onih koje zapad još nije razvio.

‘A kada i razviju proturaketni sustav koji bi ju mogao zaustaviti, mi ćemo već imati nešto novo’, rekao je. Sarmat je poboljšana verzija već postojeće rakete koju su na zapadu nazvali Sotona, no Sarmat je dvostruko lakši, doseže bilo koju točku na zemlji, neuhvatljiv je za postojeće proturaketne sustave. Leti prema cilju nisko, prateći konfiguraciju terena i protiv svake balističke logike, izbjegava radarske i proturaketne sustave, da bi se u određenom trenutku ‘rascvjetala’ u buket bojevih glava – pravih i lažnih koje, potom, neovisno jedna od druge, lete ka ciljevima.

Objavljeno je i kako je razvijen i uveden u operativnu upotrebu podvodni dron – podmornica bez ljudske posade koja ima interkontinentalni domet i može se kretati na ekstremnim dubinama, brzinom koja je višestruko veća od brzine postojećih poznatih podmornica, najnaprednijih torpeda i najbržih brodova svih vrsta.

Podvodni dron, koji na ekstremnim dubinama može pritajen stajati mjesecima, pokreće nuklearni pogon, nosi nuklearne bojeve glave, a namijenjen je gađanju nosača zrakoplova i obalnih objekata.

Kinžal (bodež) – raketa koja može nositi nuklearnu bojevu glavu lanszira se sa zrakoplova, domet joj je oko 2000 kilometara, a prema cilju leti brzinom 10 puta većom od brzine zvuka. Kinžaj je uspješno testiran i već se nalazi u naoružanju postrojbi na jugu Rusije.

‘Kinžal’ nema pandana u svijetu, takve sustave nemaju SAD. To je ekstremno precizan sustav i raketu je praktično nemoguće srušiti’, kazao je za Sputnik vojni analitičar Dmitrij Kornjev.

Predstavljena je i nova hipersonična interkontinentalna raketa ‘Avangard’. Ta raketa leti 20 puta brže od zvuka i ‘udara poput meteora’. Serijska proizvodnja tog sustava već je započela.

Svi ti borbeni sustavi, kao što smo rekli, još su uvijek pod oznakom tajnosti – njihove stvarne mogućnosti nepoznate su i nisu se, srećom, pokazale u operativnoj upotrebi. A najtajniji od svih, koji je tek ovlaš spomenut je i sustav laserskog oružja za koje je tek rečeno kako je uništavanju ciljeva u zraku, na kopnu i na vodi. O čemu je u stvari riječ može se samo nagađati.

Bez sumnje i Amerika sa svojim saveznicima, posebno imajući u vidu ogroman vojni proračun, ne sjedi prekriženih ruku. Prema riječima nekih analitičara, ruske su službe u posljednjih nekoliko godina namjerno povremeno puštale da pojedine informacije o novim borbenim sustavima ‘procure’ na Zapad. To kontrolirano ‘curenje informacija’ je, tvrde neki, zapravo zaustavilo ‘zapadne partnere’ u namjeri da ozbiljnije krenu na Rusiju koja je, zahvaljujući tome, dobila na vremenu da u potpunosti razvije svoje nove ofanzivne i defanzivne sustave. Sada, stoga, kreće ili nova utrka u naoružanju ili će, napokon, ‘partneri’ sjesti za stol i, ovoga puta ravnopravno, stati na loptu.

http://www.news.com.au/finance/work/leaders/expert-says-new-cold-war-has-started-as-russia-spruiks-new-unstoppable-weapons/news-story/d1878af1daae017c2e30c283081183dd

https://www.kp.ru/daily/26801/3836195/

http://metro.co.uk/2018/03/02/russia-tests-terrifying-unstoppable-bride-satan-hypersonic-nuclear-missile-7354813/

 

Autor:Robert Valdec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.