screenshot/YouTube

(VIDEO) PRIJELOMNI TRENUTAK: Turska vojska prešla graničnu crtu i ušla u Siriju!

Autor: dnevno.hr

Ono što je Geopolitika.News najavljivala posljednjih tjedana, poglavito nakon susreta predsjednika Putina i Edogana u Ankari (vidi link ispod teksta), danas se i obistinilo. Osam tenkova turske vojske, pedeset oklopnih transportera i 200-tinjak vojnika prešlo je tursko-sirijsku granicu i ušlo na teritorij susjedne sirijske regije Idlib, objavila je turska televizija NTV.

Vojska se razmiješta u Idlibu zbog preuzimanja nadzora nad zonom deeskalacije. U turskom Glavnom stožeru rečeno je kako su vojnici počeli uspostavu nadzornih točaka u okviru sporazuma u Astani (pregovarački proces o Siriji koji se održava u kazahstanskom glavnom gradu i na kojem su Rusija, Turska i Iran, na rusku inicijativu, dogovorile uspostavu 4 sigurnosne zone – tzv. zone deeskalacije na sirijskom tlu. Prve tri zone već su uspostavljene, na jugu Sirije u regiji Deraa, u Istočnoj Guti istočnije od glavnog grada Damaska i na sjeveru regije Homs, vidi kartu u analizi ispod teksta, op. GN.).

Razmještaju turskog vojnog kontingenta prethodila je obavještajna operacija, provedena od 8. do 11. listopada.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je danas kako Ankara postupa u okviru sporazuma u Astani i koordinira operaciju s Moskvom. Prema njegovim riječima, turska vojska razmješta se u zoni deeskalacije u Idlibu, a ruski vojnici po vanjskom perimetru te regije.

Ovome treba dodati, kako je sporazumom triju država i sastankom njihovih čelnika početkom listopada, potvrđen dogovor o uspostavi zone deeskalacije u Idlibu, na način, da će turska vojska u regiji preuzeti sigurnosni nadzor, pokrenut će se vojna operacija protiv tamo dominantne terorističke prosaudijske organizacije „Jabhat al-Nusre“, s tim da će rusko zrakoplovstvo turskim vojnicima pružati zračnu i obavještajnu potporu. Ruski i iranski vojnici po sporazumu neće ulaziti u tu regiju već će biti stacionirani na njezinom vanjskom rubu.

Operacionalizacija ovog sporazuma glede regije Idlib počela je ubrzo nakon što su se prije tri tjedna borci „Al-Nusre“ iz nje prebacili i napali sirijsku vojsku, a nakon toga i punkt ruske vojne policije koji je nadzirao zonu deeskalacije na sjeveru regije Homs, ranivši pritom trojicu ruskih vojnika.  Nakon brzo pokrenute i uspješne operacije deblokade, ruska vojska narednih je dana intenzivirala zračne i napade krstarećim raketama iz svoje flote u Sredozemnom moru po položajima „Jabhat al-Nusre“ i de facto označila pokretanje „lova“ s ciljem uništenja te organizacije u regiji Idlib, koja je njezino  glavno uporište i u kojoj je ta prosaudijska organizacija proteklih mjeseci potukla većinu proturskih oružanih organizacija i time zaprijetila gubitkom turskog utjecaja u toj za Ankaru važnoj pograničnoj sirijskoj regiji.




Izvor: Geopolitika.News

Zoran Meter: SASTANAK ERDOGAN – PUTIN U KONTEKSTU POGORŠANIH AMERIČKO-RUSKIH I AMERIČKO-TURSKIH ODNOSA




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.