VIDEO: Policija našla popis organizatora nasilja, oporba za sve krivi vlast

Autor: M.S.

Čedomir Jovanović traži da se zbog 'vandalizma i rušenja Beograda' tijekom parade održi izvanredna sjednica vlade i parlamenta. Aleksandar Vučić otvoreno je za nemireokrivio Vladu.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, danas je otkrio da je kod vođe organizacije ‘Obraz’, uhićenog Mladena Obradovića, nađen popis osoba koje su trebale rukovoditi neredima u Beogradu povodom održavanja Parade ponosa u nedjelju, 10. listopada.

Obradović, već otprije poznat po svojim javim istupima protiv homoseksualaca i prijetnjama u slučaju održavanja parade, zbog kojih se ona nije održala prošle godine, jedan je od glavnih organizatora ovogodišnjih nereda.

Veljović je već rekao da su napadi bili odlično organizirani i sinhronizirani te da se sigurno nisu slučajno dogodili. Tijekom noći i jučer privedeno je 249 nasilnika, od kojih su 54 bili maloljetnici. Zadržan je 131 izgrednik.

Zanimljivo je da 60 posto uhićenih nije iz Beograda. Oni su došli u Beograd kako bi prisustvovali ‘neredeima’. Sve one prijetnje o ‘slijevanju’ napadača iz svih djelova Srbije su dakle, bile stvarne.

‘Ubi, zakolji pedera’, ali gay parada vodi Srbe prema EU

S druge strane, službeni podaci govore o ozljedama kod 132 policijska službenika, od kojih su petorica i teže ozljeđena. Oštećeno je 15 službenih policijskih vozila i velika količina zaštitne opreme. Na liječenju je zadržan i jedan od 25 građana ozljeđenih u nasilju.




U isto vrijeme, i oporba je također digla glas, za nerede optužujući srbijansku vladu i predsjednika Borisa Tadića. Oporbene desničarske stranke Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska napredna stranka (SNS) osudile su nasilje i ocijenile da odgovornost za sukobe snose vlasti.

Tadić i Vlada krivi za neimaštinu i besperspektivnost koji su krivi za nerede

– Tadićev režim snosi svu odgovornost za krvavo nasilje koje se dogodilo jučer na ulicama Beograda. Vlasti nisu smjele dopustiti održavanje manifestacije za koju se znalo da predstavlja skup visokog rizika – priopćio je SRS.




– Ti mladi ljudi nemaju budućnost. Ne vide da će kad završe fakultet naći posao. U tome su uzroci, a ne u tome da su ih roditelji loše odgojili – rekao je zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić, optuživši vlasti da nisu učinile dovoljno da spriječe nasilje u Beogradu.

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) ocijenila je da paradu nije trebalo ni održati. – Nerazumna je bila odluka vlasti da dopusti održavanje Parade ponosa … trebaju li slike praznog Beograda i onakve opsade biti poslane u svijet i može li to sebi dopustiti jedna demokratska država – upitao se glasnogovornik DSS-a Petar Petković na redovitoj konferenciji za tisak te stranke, prenosi Beta.

Čelnik Liberalno demokratske stranke (LDS) Čedomir Jovanović rekao je u ponedjeljak da je zbog ‘vandalizma i rušenja Beograda’ tijekom parade potrebno održati izvanrednu sjednicu vlade i parlamenta. Također je ocijenio da su rušenje Beograda organizirali oni koji se protive europskim integracijama Srbije.

Beograd danas: Homofobija, nasilje, destrukcija i ponos

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.