(VIDEO) Odnos Njemačka-Turska sve gori: Njemačka premjestila zrakoplove iz Turske u Jordan

Autor: Geopolitika.News

Njemačko-turski odnosi zapravo su dramatično pogoršani tek nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog prevrata u Turskoj

Da su odnosi Njemačke i Turske vjerojatno na najnižoj razini od završetka Drugog svjetskog rata već je duže vrijeme poznato. Oni nisu isključivo posljedica sporova oko poštivanja preuzetih obveza iz postignutog sporazuma između Turske i EU glede selektivnog propuštanja izbjeglica kroz turski teritorij u Europsku uniju ili polustoljetnog neuspješnog nastojanja Ankare za prijam Turske u zajednicu europskih država.

Njemačko-turski odnosi zapravo su dramatično pogoršani tek nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog prevrata u Turskoj, nakon kojeg je Berlin, kako smatra službena Ankara, dobio  ulogu pružanja utočišta izbjeglim turskim vojnim osobama i disidentima umješanim u pokušaj puča, a koje Berlin odbija isporučiti Ankari.

Bilo kako bilo, sukob dviju država već odavno destabilizira ukupne europsko-turske odnose, ali, što je još važnije, i odnose unutar NATO saveza. Jer obje su te zemlje ponajvažnije članice tog vojno-političkog saveza, koji je bez njih gotovo i nezamisliv, barem što se njegove učinkovitosti i političke snage tiče.

Upravo je danas pristigla vijest iz Berlina, preciznije, iz njemačkih oružanih snaga, prema kojoj je ta država završila premiještanje svojih četiriju višenamjenskih zrakoplova „Tornado“, njihovih pilota i tehničkog osoblja s turske zrakoplovne baze „Incirlik“ u Jordan.

Njemačko vojno zapovjedništvo priopćilo je, kako će njemačka zrakoplovna grupa slijedećih dana obnoviti izviđačke letove s baze u Jordanu, u okviru njemačkog sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“ (info: France-Presse).

Podsjećamo: Berlin je još u lipnju ove godine, nakon što je Ankara onemogućila posjet njemačkih parlamentaraca bazi „Incirlik“, donio odluku o izmještaju svojih zračnih snaga iz turske baze na teritorij Jordana.

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.