fbpx

VIDEO: Nova okultna moda privlači mlade: Pop zvijezde promoviraju sotonizam i opasnu simboliku

Autor: Marko

Današnji 'kralj' sotonizma u glazbenoj industriji svakako je američki reper i producent Jay-Z, muž velike glazbene zvijezde Beyonce. Izuzev konotacija s Rockefellerom ('Roc-A-Fella' izdavačka kuća), tu su i majice s 'Do What Thou Wilt' (Čini što te volja) sloganom, isticanjem piramide, svevidećeg oka, Baphometa, pentagrama, baklje ili pak riječi '666, ubij, ubij Isusa' iz jedne pjesme.

Objava britanske novinarke Peaches Geldof kako je član 'Ordo Templi Orientisa' uznemirila je javnost. Gotovo svi mediji proglasili su je 'sotonisticom' i 'sljedbenicom luđaka Crowleya' dok ona smatra kako je u pitanju 'sustav vjerovanja primjenjiv na svakodnevni život koji donosi unutarnji mir'. Par pitanja koja trebaju odgovor su stvarna pozadina OTO-a, kao i šira primjena sotonističke simbolike u pop kulturi što se definitivno ne događa od jučer.

Ordo Templi Orientis – Opskurni okultizam

Osnivač kontroverznog OTO-a je Britanac Aleister Crowley, vjerojatno i najšarolikija persona u proteklih dvjestotinjak godina. Manijakalna želja za praksom svih okultnih rituala diljem svijeta Crowleya je pretvorila u rastresenu osobu poznatu pod nadimkom 'Zvijer 666' i 'Najluđi čovjek na svijetu'. Izuzev tipičnih seksualnih perverzija i drogiranja, neki autori sumnjaju u to da je žrtvovao i vlastitu djecu tijekom nekih rituala, a oni najsmjeliji dodaju 'čudnu podudarnost njegovog života u Boleskine kući na škotskom jezeru Loch Ness i legende o Nessiju'.


Ovu šarolikost raznih teorija bitno je navesti iz razloga da se uoči koliko je Crowley zapravo misteriozna i kontroverzna osoba. 'Ordo Templi Orientis' (Red Istočnog Hrama ili Red Hramovnika Orijenta), skraćeno 'O.T.O.', je međunarodna bratovština i religijska organizacija osnovana početkom 20. stoljeća. Nit poveznica sa sotonizmom je štovanje Baphometa (rogato božanstvo i kumir kojeg su navodno štovali Templari) i To Mega Theriona (Velika Zvijer), a Crowley je zaslužan za reformu i povezivanje s drugim vlastitim sustavom – Thelemom (religijski i filozofski sustav).

Aleister Crowley kao ideolog

Dva ključna koncepta O.T.O.-a su izvedena iz Crowleyeve 'Knjige zakona', a to su 'Čini što te volja, to je sav Zakon' i 'Ljubav je zakon, ljubav pod voljom'. Zbog suradnje s drugim praksama, poput gnostika, članstvo se ostvaruje putem inicijacije i raznih ceremonijalnih rituala. Gnostička misa naziva se 'Liber XV', a današnji O.T.O. broji par tisuća sljedbenika, no nakon ovakve reklame svih 'mainstream' medija praksa ima veliki potencijal ka ekspanziji.

U Hrvatskoj također postoji ogranak O.T.O.-a, a službena stranica im je oto.hr. Teško je utvrditi kolika je relevantnost samog reda pošto upit poslan na mail nije stigao na odredište zbog tehničkih problema ili dugog nekorištenja. No, jedno je sigurno – praksa koju slijede popularne pop ikone zasigurno nema puno veze s ovim redom, te je više priklonjena paganizmu, sotonizmu ili drevnim okultnim praksama.

Jay-Z predvodnik sotonističkog vala

Prve natruhe 'teorija zavjere' plasirao je Led Zeppelin s legendarnom 'Stairway to Heaven' (Highway) koja, kada se reproducira u suprotnom smjeru, otkriva riječi poput 'Za mog dragog Sotonu, čija moć je vjera – obdarit će svoje sa 666'. Iako mnogi smatraju kako je teorija smiješna, Jimmy Page je bio veliki fan okultnih rituala, te je skupljao rijetke magijske knjige, a kao 'hommage' Aleisteru Crowleyu kupio je već spomenutu Boleskine kuću na Loch Nessu. Smatra se i kako je bio simpatizer i financijer O.T.O.-a.
Rock scena nakon toga je prilično popularizirala okultizam, te je danas sve toliko izjednačeno s glazbenom industrijom da skeptici apostrofiraju pomodarstvo ispred stvarne simbolike. Današnji 'kralj' sotonizma u glazbenoj industriji svakako je američki reper i producent Jay-Z, muž velike glazbene zvijezde Beyonce. Izuzev konotacija s Rockefellerom ('Roc-A-Fella' izdavačka kuća), tu su i majice s 'Do What Thou Wilt' (Čini što te volja) sloganom, isticanjem piramide, svevidećeg oka, Baphometa, pentagrama, baklje ili pak riječi '666, ubij, ubij Isusa' iz jedne pjesme.

Opasna simbolika nadišla populistički sotonizam

'Nismo neka masovna organizacija, u Britaniji se brojimo u stotinama članova. Navikli smo na nerazumijevanje, a mnoge priče o Crowleyu su gluposti. Može nas se nazvati seksualnim kultom u jednu ruku, čisto iz razloga jer prepoznajemo, prihvaćamo i štujemo cijeli proces iz kojeg neshvatljivo pretvaramo u shvatljivo', izjavio je za Daily Mail John Bonner, Veliki Meštar Britanije. Slična je praksa i kod brojnih drugih tajnih društava, a niti članstvo u suvremenoj sotonističkoj crkvi ne znači previše, zbog prakse koja danas nalikuje šarlatanstvu, željom za medijskom eksponiranošću i lažnom tajanstvenošću.
Zanimljiva je činjenica kako unatoč svim tim navodima o tzv. 'populističkom sotonizmu' pojedini izvođači, filmaši i autori u svoje radove implementiraju itekako sofisticirani okultizam, bez 'fejkerskog' populizma. Tako da se može zaključiti kako je njihova prezentacija daleko bliža radu tajnih društava nego svjetovnih okultnih redova. Drevna magija nabijena negativnom energijom vraća se na velika vrata, a jedino je pitanje koliko će sve prigrliti mladež željna MTV-a, mode i ikonografije. Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, očekuje nas pravi i veliki val.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.