Screenshot/Youtube

(VIDEO) NATO U PANICI! Putin poslao najmodernije oružje Turskoj: Rusi imaju novog saveznika

Autor: ZG/Dnevno.hr

Da se Turska od NATO-a okreće k rusko-kineskom strateškom partnerstvu, na više načina pokazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u posjetu kineskome predsjedniku Xi Jinpingu, u Pekingu, odmah nakon G20 u Osaki.

Turska je ključno čvorište za nastajanje novih svilenih puteva, odnosno inicijative Pojas i put. Erdoğan je majstor prodaje Turske kao krajnje raskrsnice istoka i zapada. On je također izrazio veliko zanimanje za pridruživanje Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), koju predvode Rusija i Kina, čiji je godišnji summit održan u Biškeku, nekoliko dana prije Osake.

Erdoğan nikada nije odustao od odluke da kupi ruske obrambene raketne sustave S-400 u iznosu od 2,5 milijarde dolara.

S-400 već su stigli u Tursku. Prema riječima turskog ministra obrane Hulusija Akara, njihovo raspoređivanje trebalo bi da počne do listopada. Turska je prva zemlja članica NATO-a koja je kupila S-400, što dodatno ljuti Washington.

Xi je, pozdravljajući Erdoğana u Pekingu, naglasio poruku koju je poslao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na njihovim prethodnim sastancima u Sankt Peterburgu, Biškeku i Osaki: “Kina i Turska trebalo bi da podrže multilateralni svjetski poredak, s Ujedinjenim narodima u samoj srži, zasnovan na međunarodnome pravu”.

Erdoğan je napokon shvatio da je novi Put svile 2.0 digitalna verzija antičkih svilenih puteva, čiji su karavani trgovinom povezivali Centralno kraljevstvo s više islamskih zemalja – od Indonezije do Turske i od Irana do Pakistana.

Rusko-kinesko strateško partnerstvo – direktno uključeno u povezivanje Pojasa i puta s Euroazijskom ekonomskom unijom i međunarodnim transportnim koridorom sjever-jug – podrazumijeva Tursku i Iran apsolutno neophodnim ključnim čvorištima za tekući višeslojni euroazijski proces integracije.

Nova tursko-iransko-katarska geopolitička i ekonomska osovina polako se, ali sigurno, razvija u jugozapadnoj Aziji, sve više povezana s Rusijom i Kinom.

Euroazijska integracija vidljiva je, primjerice, preko željezničke infrastrukture, dizajnirane za povezivanje novih svilenih puteva i rusko-iranskog transportnog koridora s istočnim Mediteranom i Crvenim morem te, istočno, povezivanjem iransko-pakistanskog koridora s kinesko-pakistanskim ekonomskim koridorom, jednim od najvažnijih dijelova inicijative “Pojas i put”.

Lako je uvidjeti da bi Rusija i Kina trebalo da smatraju Tursku savršenim posrednikom: susjed Irana, most između Istoka i Zapada i članica NATO-a. Turska je svakako mnogo reprezentativnija od EU-3 (Francuska, Velika Britanija, Njemačka).

Američki predsjednik Donald Trump izgleda da želi – JCPOA 2.0, bez Obamina potpisa. Rusko-kinesko partnerstvo lako bi se moglo shvatiti kao blef. Čak i kada bi opstala, neučinkovita u svakom smislu, EU-3, postojala bi prava protuteža u obliku Rusije, Kine i Turske.

Od svih ovih važnih poteza na geopolitičkoj šahovnici, među vodećim igračima ističe se jedna motivacija: euroazijska integracija ne može značajno napredovati bez izazivanja Trumpove opsesije sankcijama.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.