BBC.com

(VIDEO) Kuga se širi Madagaskarom, za sada odnijela 33 života!

Autor: N.K.

Mobilizirano je 700 volontera Crvenog križa, dok je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je poslala 1,2 milijuna doza antibiotika

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na kugu u Madagaskaru. Bolest je do sada uzrokovala barem 33 smrti.

Mobilizirano je 700 volontera Crvenog križa, dok je WHO objavio da je poslao 1,2 milijuna doza antibiotika. Zabranjena su veća javna okupljanja, jer se na taj način pokušava izbjeći širenje zaraze. Javne ustanove su zatvorene.

Posljednji podatci koje je objavio WHO govore kako je zaražena barem 231 osoba, a 33 osobe su preminule. U većini slučajeva riječ je o plućnoj kugi. Lijekovi koje je WHO poslao dovoljni su za liječenje 5000 pacijenata, kao i za zaštitu 100.000 ljudi od zaraze.

Crveni križ objavio je kako se situacija pogoršala. Naime, kuga se proširila po područjima za koja nije tipična, koja uključuju veće gradove. 31-godišnji muškarac zaražen je krajem kolovoza u Anakzobeu, a nakon njegove smrti, bolest se proširila.

Stanovnici su počeli kupovati veće količine lijekova, a nose i kirurške maske, kako bi se zaštitili od bolesti.

Stručnjaci kažu kako se ovakva situacija na Madagaskaru događa svake godine. Prošle godine ova zločudna bolest odnijela je 63 života, a zarazila je čak 275 ljudi.

 
Autor:N.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.