fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) ‘KRETENI NE MIRUJU’ Takozvani aktivisti za zaštitu okoliša opet bacili tekućinu na vrijednu muzejsku sliku

Autor: Zlatko Govedić

Takozvani i samozvani aktivisti za borbu protiv klimatskih promjena u utorak ujutro bacili su crnu tekućinu na sliku “Smrt i život” (iz 1915.) austrijskog secesijskog slikara Gustava Klimta (1862.-1918.) koja je bila izložena u muzeju “Leopold” u Beču.

Članovi austrijskog ogranka skupine “Letzte Generation” (“Posljednja generacija”) akciju su najavili na Twitteru.

Pošto je tekućina bačena na umjetničko djelo, koje srećom nije oštećeno, jednog aktivista odveo je pripadnik muzejskog osiguranja, dok je drugi zalijepio ruku za zaštitno staklo.


Na snimci incidenta, koji je skupina objavila na internetu, čuje se kako jedan od aktivista viče: “Mi znamo za problem 50 godina, moramo konačno djelovati, inače će planet biti uništen”.

Ubrzo je policija stigla u muzej, a crna tekućina, koju su aktivisti unijeli u termoforu ispod odjeće, očišćena je sa zaštitnog stakla.

Hans-Peter Wipplinger, direktor muzeja, rekao je medijima da je zabrinutost klimatskih aktivista opravdana, “ali da je napad na umjetnička djela definitivno pogrešan način da se provede cilj spjrečavanja predviđenog klimatskog kolapsa”. On je apelirao na grupu da pronađe druge načine da iznese svoju zabrinutost. S njime se složio i austrijski  ministar kulture.

‘Pogledajte što rade ove budale’

Prošlog mjeseca u Njemačkoj su aktivisti bacili pire od krumpira na sliku Claudea Moneta.
U londonskoj Nacionalnoj galeriji pak bacili su juhu od rajčice na sliku “Suncokreti” Vincenta van Gogha.

U palači Bonaparte u Rimu aktivisti za borbu protiv klimatskih promena prolili su juhu od graška na van Goghovu sliku “Sijač” početkom mjeseca.
Komentari na društvenim mrežama svode se na: “Kakvi idioti”, “Kreteni ne miruju” ili “Pogledajte što rade ove budale”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.