Screenshot/Youtube

(VIDEO) IDEOLOŠKI RAT U AMERICI NA VRHUNCU: Ljevičarski prosvjednici srušili spomenik vojnicima Konfederacije

Autor: Dnevno.hr/Hina

Prosvjednici su srušili spomenik vojniku Konfederacije u kampusu Sveučilišta Sjeverne Karoline, najnoviji u nizu uništavanja simbola Američkog građanskog rata, uslijed rasprava o rasi i naslijeđu ropstva u SAD-u

Oko 300 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak navečer na prosvjedu ispred spomenika “Silent Sam”, koji je podignut 1913. u spoment poginulim vojnicima Konfederacije koja se zalagala za opstanak robovlasničkog sustava.

Rektorica Sveučilišta Sjeverne Karoline Carol Folt rekla je da shvaća frustracije prosvjednika, ali je njihovo ponašanje ocijenila vandalskim.

“Spomenik već godinama razdvaja”, izjavila je Folt. “Međutim, sinoćnje radnje su nezakonite i opasne. Sretni smo da nitko nije ozlijeđen”.

Demokratski guverner Sjeverne Karoline Ray Cooper poslao je sličnu poruku, rekavši da dijeli “frustracije” prosvjednika, ali je osudio nasilno uništavanje javne imovine.

Sveučilišna policija uhitila je najmanje jednu osobu koja je bila maskirana i opiranja se uhićenju, rekla je Audrey Smith, glasnogovornica sveučilišta.

Napori grupa za građanska prava i ostalih da se obračunaju sa spomenicima Konfederacije porasli su nakon što je prije tri godine otvoreni bijeli supremacist Dylann Roof ubio devet afroamerikanaca u crkvi u sjevernokarolinskom gradu Charlestonu. Nakon toga je uklonjena zastava Konfederacije ispred parlamenta Sjeverne Karoline.

Od tada je uklonjeno više od 110 sličnih simbola diljem zemlje, ali ih je ostalo oko 1700, prema grupi za građanska prava Southern Powerty Law Center. Mnogi su spomenici podignuti početkom dvadesetog stoljeća, desetljećima nakon završetka građanskog rata.




Brojni građani SAD-a vide u spomenicima simbol rasizma i veličanja južnjačkih država Konfederacije, dok drugi smatraju da se radi o važnim simbolima američke povijesti.

Autor:Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.