fbpx
Kolaž: Dnevno, Foto: Screenshot/YouTube, Twitter

(VIDEO) I SKANDINAVCI PROSVJEDUJU, A SLIJEDE IH I U LONDONU! Prerušeni u polarne medvjede upali u norveško ministarstvo nafte, privedeno nekoliko desetaka aktivista!

Autor: L.B.

Aktivisti pokreta Extinction Rebellion započeli su u ponedjeljak u Oslu niz prosvjednih akcija, upavši u ministarstvo nafte i blokiravši važno raskrižje. Prosvjeduju protiv norveške naftne politike, zbog čega ih je 29 uhićeno.

Deseci aktivista blokirali su ulaz u ministarstvo nafte i energetike, prerušeni u polarne medvjede ili odjeveni u crno te istaknuvši transparent ‘Zabranite naftu, život ispred profita’, dok su neki i upali u zgradu.

Dio prosvjednika privremeno je blokiralo promet na važnom raskrižju u Oslu.

Žele da Norveška prekine eksploataciju nafte

Naime, pokret Extinction Rebellion traži da Norveška obustavi istraživanja naftnih nalazišta i da postupno prekine proizvodnju nafte.

Akcije građanskog neposluha najavili su za cijeli tjedan u Oslu, kao i tijekom dva tjedna u Londonu, gdje su se tisuće aktivista okupile na Trgu Trafalgar.
Norveška je policija objavila da je uhitila 29 aktivista koji su odbili maknuti se s ceste.

“Ostat ćemo ovdje sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni”, rekla je za AFP Jenny Jaeger, 21-godišnja aktivistkinja koja je upala u predvorje ministarstva nafte gdje planira provesti noć.

Vlada: ‘Isporučivat ćemo energiju svijetu sve dok bude potražnje’

Kako bi blokirali kružni tok na Long Acreu, u ponedjeljak oko podneva, aktivisti iz grupe vezali su se lancima dok se kombi zaustavljao s ružičastom strukturom stola. Brzo je sastavljen i stotine drugih aktivista dotrčali su do kružnog toka.

UN-ovi stručnjaci proglasili su u izvješću 9. kolovoza “crvenu uzbunu za čovječanstvo” jer se svijet sve brže zagrijava nego se do sada mislilo.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ocijenio je da je to izvješće označilo kraj fosilnim gorivima, dok Norveška i dalje dodjeljuje licence za istraživanje nafte u svojim vodama.

“Isporučivat ćemo energiju svijetu sve dok bude potražnje”, poručila je u lipnju ministrica za naftu, Tina Bru.

“Vlada će prema tome nastaviti provoditi naftnu politiku koja će olakšati isplativu proizvodnju nafte i plina u sklopu norveške klimatske politike”.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.