Screenshot/Twitter

(VIDEO) GRAD PRETVOREN U RUŠEVINE U Kentuckyju proglašeno izvanredno stanje, povećava se broj mrtvih. Mnogo je nestalih: ‘Ovo je kao ratna zona’

Autor: Dnevno

U Kentuckyju je proglašeno izvanredno stanje te se strahuje da u toj saveznoj državi poginulo je više od 100 osoba, rekao je u subotu guverner Andy Beshear nakon što su razorna tornada ostavila u ruševinama domove i poslovne objekte u nekoliko američkih saveznih država.

“Vjerojatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentuckyju”, rekao je Beshear, dodavši da su su ovo najrazornija tornada u povijesti te savezne države. Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear je istaknuo da će biti čudo ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina.

Naime, u razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu.

Prizori poput ratnih

Mayfield, grad s 10.000 stanovnika, bio je, čini se, epicentar katastrofe. Uništeni su čitavi blokovi kuća, a prizor je bio poput ratnog, stižu izvještaji s terena koji tako opisuju zatečeno stanje.

Zapovjednik vatrogasne postrojbe Jeremy Creason, čija je vatrogasna postaja uništena, otkrio je kako su vatrogasci u tvornici svijeća “morali prelaziti preko žrtava kako bi došli do preživjelih”.

“Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, tvrtke, vladine zgrade …”, rekao je Beshear nakon što je obišao teren.

 







 

Guverner je proglasio izvanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio hitnu pomoć toj državi. Poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Edwardsvilleu u Illinoisu, a 45 ih je na sigurnom izvan skladišta, rekao je šef vatrogasaca James Whiteford. Iako se potraga nastavlja, ne očekuje se još preživjelih.

Povezanost klimatskih promjena s olujama

U Tennesseeju je u olujama poginulo najmanje troje ljudi, rekao je Dean Flener, čelnik agencije za upravljanje krizama.

Centar za predviđanje oluja Nacionalne meteorološke službe objavio je da je zaprimio 36 dojava o tornadima u Kentuckyju, Illinoisu, Tennesseeju, Missouriju, Arkansasu i Mississippiju.

Gotovo 99.000 ljudi u Kentuckyju i više od 70.000 u Tennesseeju je bez struje od subote poslijepodne, prema mrežnoj stranici PowerOutage.US.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Kentuckyju. Rekao je da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado.

“Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo”, upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je.

“Ovo je povijesni ako ne i generacijski događaj”, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih znanosti na Sveučilištu Sjeverni Illinois, dodavši da neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.