VIDEO: Genetski modificirane životinje: Zbog boljih hamburgera jedemo ‘frankenkrave’ i superpiliće

Autor: Marko

Gen miostatin manipulira se GM tehnologijom koju je razvio zloglasni Monsanto na svojoj soji, te uz pomoć ionako prisutnog nekontroliranog rasta mišićne mase samo istu dodatno potiče. Tijelo ne prepoznaje potrebu za prestankom stvaranja mišića, pa je gen izoliran i danas se koristi kao dodatak za još naprednije vrste goveda.

Godinama kruže priče o genetskoj manipulaciji stoke i pilića, odnosno utjecaju na njihov uzgoj putem steroida i kemijskih supstanci koje razvoj usmjeravaju ka 'djelotvornijem iskorištavanju najbitnijih resursa', kako za mutantske životinje tepa korporativni PR. Svi znaju za brazilske i američke piliće s ogromnim prsima zbog kojih se ne mogu niti kretati, a najnovija ideja su tzv. 'frankenkrave', gigantska goveda s pojačanim mišićima.

Genetski inženjering nije isto što i selektivni uzgoj

National Geographic ovih dana je prikazao dokumentarni film o 'superkravama', koje bi u budućnosti trebale donositi 'super odreske' na fast food kioscima. U njih se unosi gen koji dozvoljava defekt iliti mutaciju mišićnog tkiva, pa se dobiva efekt 'dvostrukih mišića'. Sorta Belgian Blue poznata je kao spoj Shorthorna i Charolaisa s početka 19. stoljeća s čime se ističe kao vrlo snažna i mesnata križana vrsta.

Kroz godine su se izdvajali samo najsnažniji izdanci obje vrste da bi se kao konačni rezultat dobio najsnažniji potomak. No, National Geographic se kroz uradak koristio poznatim spinovima i današnji genetski inženjering vješto prikriva u tom 'selektivnom uzgoju', iako ova dva principa nemaju nikakve poveznice jer je jedan kemijski, a drugi selekcijski pristup.

Defektni gen krivac za supermišićava goveda

'Sve je u usmjerenom seksu. Farmeri su stvorili Belgian Blue selekcijom krava i bikova s najvećim mišićnim masama i međusobnim parenjem, te su kao ishod dobili bika težine jedne tone.' Danas je takav način uzgoja privukao i genetski inženjering, pa se unatoč selektivnom parenju otkrivaju i novi načini manipulacije. Genetski defekt ove sorte izazvan neprirodnim križanjima stvorio je gen neprekidnog rasta mišića. Takva mutacija dozvoljava takve nevjerojatne veličine.

Taj gen nazvan miostatin manipulira se GM tehnologijom koju je razvio zloglasni Monsanto na svojoj soji, te uz pomoć ionako prisutnog nekontroliranog rasta mišićne mase samo istu dodatno potiče. Tijelo ne prepoznaje potrebu za prestankom stvaranja mišića, pa je gen izoliran i danas se koristi kao dodatak za još naprednije vrste goveda.
Budućnost u mutantskim životinjama

Znanost je tako spojila selektivni uzgoj i genetsko modificiranje, a dodatni osigurač je umjetna oplodnja. 'Da bi se osiguralo kopiranje defektnog gena na daljnje naraštaje, seksualni odnosi goveda Belgian Blue zamijenjeni su tehnološkom umjetnom oplodnjom', kažu u dokumentarcu. Na taj ćemo način, zaključuju, dobiti gigantska goveda koja će dodatno 'obogatiti ponudu prehrambene industrije'. Kritičari sve nazivaju 'frankenkravama'.

Kako smo već ranije čuli i za piliće sa super prsima od 70% ukupne tjelesne mase, kao i brojne druge genetske modifikacije, neće nas previše čuditi ukoliko u budućnosti vidimo životinje u uzgoju s višestrukim udovima, povećanim organima ili gigantskih proporcija. Konzumerizam očigledno odlazi u laboratorijskom smjeru, a kako krajnji korisnici kupci nemaju nekih prevelikih problema s takvim postupcima, onda i jedemo ono što zapravo zaslužujemo.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.