fbpx
Foto: Guliver image/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

(VIDEO) ERDOGAN KREĆE U NAPAD! METE SU ODREĐENE: ‘Sultan’ prepisuje od ‘Cara’, Turska pokreće vojnu operaciju

Autor: L.B.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima velike najave. Naime, najavio je kako će pokrenuti nove vojne operacije duž svojih južnih granica.

Kako je objasnio, novim vojnim operacijama želi stvoriti sigurne zone širine 30 kilometara za borbu protiv terorističkih prijetnji iz ovih regija.

“Nova operacija nastavit će napore za stvaranje sigurnih zona širine 30 kilometara duž turske granice sa Sirijom”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari.


Određene mete

“Glavna meta ovih operacija bit će područja koja su centri napada na našu zemlju i sigurne zone”, rekao je Erdogan, ne iznoseći više detalja.

Samo je rekao da će operacije biti pokrenute čim vojne, obavještajne i sigurnosne snage završe pripreme.

Nakon Erdoganove najave jučer se oglasio se i Savjet za nacionalnu sigurnost zemlje, koji je izjavio da vojne operacije nemaju za cilj narušavati suverenitet njezinih susjeda.

“Turske vojne operacije koje se izvode sada i koje će biti izvođene u budućnosti na njenim južnim granicama nemaju za cilj narušavanje suvereniteta njenih susjeda, već su neophodne za sigurnost Turske”, priopćio je Savjet za nacionalnu sigurnost zemlje.

“Istovremeno, zemlje koje krše međunarodno pravo time što podržavaju terorizam, koji je zajednički neprijatelj, pozivaju se da stanu na kraj ovim stavovima i ponašanjima i da uzmu u obzir sigurnosnu osjetljivost Turske“, stoji u deklaraciji.
Granica sa Sirijom i Irakom

Podsjetimo, Turska na jugu graniči sa Sirijom i Irakom, a ovime želi eliminirati postojeće terorističke baze te spriječiti stvaranje novih koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost i sigurnost lokalnog stanovništva preko njezinih granica.

Od 2016. do danas Turska je pokrenula tri vojne operacije – onih su ih nazvali protuterorističkima – preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika.

Riječ je operacijama Štit Eufrata 2016., Maslinova grana 2018. i Izvor mira 2019. 
 

 

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.