Foto: Screenshot/Twitter

(VIDEO) OLUJA PREPOLOVILA TERETNI BROD NAPOLA: Nevjerojatna havarija, potencijalna ekološka katastrofa i posada koja se gotovo smrznula

Autor: L.B.

Snažna oluja koja ga je zahvatila kod Krete, u utorak je ujutro doslovce prepolovila egipatski teretni brod Manassa Rose M.

Naime, brod se, u pokušaju da se usidri, nasukao, a ubrzo i raspao na dva dijela.

Teretni je brod plovio na ruti između turskog Iskenderuna do Misrate u Libiji kada ga je u grčkim vodama zahvatila zimska oluja Elpis, a koja je već donijela nepogode i puno snijega diljem Grčke, Turske i na dijelu sredozemnog otočja.

Potencijalna ekološka katastrofa

Pri pokušaju sidrenja u blizini Krete, brod se nasukao u plićak. Potom se zbog valova, koji su bili visoki i do 5 metara, raspolovio na dva dijela.

Grčka obalna straža spasila je svih 10 članova posade, a dio njih zadobio je teži oblik hipotermije.

Međutim, s obzirom na raspolovljeni brod, pojavila se bojazan od ekološke katastrofe, odnosno kako bi iz raspadnutog broda mogla iscuriti nafta.

Neki lokalni mediji prenose kako je dio već iscurio te da se u blizini već osjeća jak miris nafte, a grčke službe počele su osiguravati područje.




No, u međuvremenu je krenula istraga o razlogu nasukavanja 40 godina starog egipatskog broda Manassa Rose M, koji je u vlasništvu libanonske tvrtke, i koji se godinama nalazi na tzv. crnom popisu Pariškog MOU-a (Memorandum o usklađenoj provedbi lučke kontrole između 27 pomorskih uprava).

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.