Screenshot: YouTube

(VIDEO) BRITANCI NEGIRALI INCIDENT U CRNOM MORU, Rusija objavila snimku kao dokaz!

Autor: L.B.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimke za koje kaže kako pokazuju da ruski vojni zrakoplovi i brodovi tjeraju britanski razarač HMS Defender iz “krimskih voda”, javlja Sky News.

Snimku su objavili nakon što su Britanci negirali incident o kojem su s informacijom prvi izašli Rusi u četvrtak.

Podsjetimo, Rusija tvrdi da je patrolni brod ruske vojske ispalio hice upozorenja prema razaraču britanske kraljevske mornarice HMS Defenderu nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru, no Britanci tvrde da se to nije dogodilo.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi i kako je njihov borbeni avion Su-24M, u more ispred britanskog razarača ispustio četiri bombe.

Incident se dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, što su zapadne zemlje osudile, pa poluotok još uvijek smatraju ukrajinskim teritorijem.

No, britansko Ministarstvo obrane (MoD) tvrdi kako je 152 metra dugačak ratni brod “nevino prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode, prema međunarodnom pravu”.




“Vjerujemo kako su Rusi provodili vojnu vježbu u Crnom moru i kako su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmjeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu”, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Ruski prodržavni mediji javljaju, pozivajući se na priopćenje svog ministarstva obrane, da je britanski razarač ušao u ruske teritorijalne vode u 11:52 po lokalnom vremenu i po njima plovio 3 kilometra.

“Pogranični patrolni brod ispalio je dva hica upozorenja, prvi u 12:06 i drugi u 12:08. U 12:19 borbeni avion Su-24m bacio je četiri bombe upozorenja u more pred britanskim razaračem”, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Odmjeravanje snaga

HMS Defender je u 12:23 napustio ruske vode, navode iz ruskog ministarstva obrane.

“Razarač je upozoren da će u slučaju prelaska granice biti upotrijebljeno oružje. Nije reagirao na upozorenje”, navodi se u priopćenju ruskoga ministarstva. Vojni ataše britanske ambasade pozvan je na konzultacije u rusko ministarstvo obrane, dodaje se u priopćenju.

Rusija je zamolila Veliku Britaniju da istraži opasne aktivnosti njezine mornarice u Crnom moru.

“Ovdje se radi o međusobnom testiranju, budući se želi vidjeti koliko su daleko Rusi spremni ići u obrani onoga što nazivaju svojim teritorijalnim vodama, ali i koliko daleko su Velika Britanija i NATO spremni ići kako bi obranili suverenost Ukrajine”, rekla je Diana Magnay, dopisnica Sky Newsa iz Moskve.

Podsjetimo, Rusija je svom teritoriju anektirala Krim 2014., dok NATO taj poluotok smatra ukrajinskim teritorijem.

 

 

 

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.