VIDEO: Američki reper Cammy Dee zbog stihova optužen za terorizam: Prijeti mu 20 godina zatvora

Autor: Marko

Cammy Dee je inače u pjesmi spominjao 'pravljenje bombi' zbog koje bi postao poznat poput onih koji su zbog toga medijski reklamirani nakon bostonske tragedije - pri tome je jasna ironija, no sucu očigledno nije bilo smiješno. Također, reperu je zaplijenjen i X-Box zbog 'mogućnosti komunikacije s terorističkim ćelijama'.

Sve glasniji kritičari dugo vremena upozoravaju kako SAD tijekom Obamine administracije nepovratno srlja u totalitarizam, a najnoviji primjer je onaj repera Cammyja Deeja iz Bostona koji je zbog stihova u pjesmi već tjednima zatvoren bez mogućnosti jamčevine pod optužbama za 'poticanje terorizma'.

Svatko postaje potencijalni terorist

Ovaj politički angažiran osamnaestogodišnji reper je tako zbog videa na YouTube servisu i spomena Bostonskog maratona pritvoren na neodređeno vrijeme pod opaskom 'komunikacije o terorističkoj prijetnji' što je novi vid optužnice u američkom pravosuđu. Kao kazna preporučeno je zatvaranje do čak dvadeset godina što otvara širok front za okršaj protiv slobode govora.

'Pjesma inače ne sadrži određene prijetnje, govor mržnje ili nasilje protiv određene grupacije i jasno je kako je riječ o reperskom načinu izražavanja, karakterističnom za žanr', o slučaju polemiziraju pravnici. Iako u raciji nije pronađen niti jedan dokaz možebitnog planiranja terorističkog akta, sudac je Cameronu D'Ambrosioju odmah odredio tromjesečni zatvor do suđenja.

Počinje zabrana slobode govora?

Reper je tako uhićen kao terorist unatoč nedostatku bilo kakvih eksplozivnih naprava, oružja, planiranja ili prošlih sličnih djelovanja. U SAD-u već duže vrijeme postoje grupe podrške na društvenim mrežama i smatra se kako je ovo izuzev borbe za D'Ambrosijevu slobodu zapravo i borba protiv zabrane slobode govora, koju Obamina administracija sve otvorenije progovara.

Cammy Dee je inače u pjesmi spominjao 'pravljenje bombi' zbog koje bi postao poznat poput onih koji su zbog toga medijski reklamirani nakon bostonske tragedije – pri tome je jasna ironija, no sucu očigledno nije bilo smiješno. Također, reperu je zaplijenjen i X-Box zbog 'mogućnosti komunikacije s terorističkim ćelijama'. Da nije vidljivo u praksi, bilo bi suludo…
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.