Screenshot/Youtube

(VIDEO) Američki astronauti stigli do cilja: Ukrcali se na Međunarodnu svemirsku stanicu!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Nakon 19-satnog leta, Dragon kapsula s američkim astronautima stigla je do cilja. U sklopu zajedničke misije agencije NASA i tvrtke SpaceX, Doug Hurley i Bob Behnken ukrcali su se na Međunarodnu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti.

Podsjetimo, tvrtka milijardera Elona Muska SpaceX u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država. Trenutno je u tijeku ukrcavanje astronauta Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya na međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a. “Želio bih pozdraviti svoje američke kolege”, izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

(VIDEO) POVIJESNI LET: Prvi put jedna komercijalna tvrtka poslala je ljude u svemir! Lansirana raketa Falcon-9

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS no uspješno jučerašnje lasniranje donijelo je prekretnicu. “Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu” letova s posadom, dodaje se. U kontekstu rastućih napetosti između Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijek primjer međunarodne suradnje.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.