Foto: Guliver/Kremlin Pool

‘VI EUROPLJANI STE SI SAMI KRIVI’: Ohola poruka Rusije, otkrili i kako bi sukob mogao završiti: ‘Možda ne tako brzo, ali tako će se dogoditi’

Autor: Dnevno.hr

Kremlj krivi Europsku uniju za obustavu isporuke plina putem postrojenja Sjeverni tok 1 do europskih država, objavila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

U televizijskoj emisiji pod nazivom ‘Moskva. Kremlj. Putin’, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio je Europljane da donose “apsurdne odluke”.

“Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije”, rekao je.

Europljani su ugovorom obvezani održavati sustave ruskog energetskog diva Gazprom, rekao je Pjeskov.

Gazprom objavio da neće nastaviti isporuke plina

Gazprom je u petak navečer objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja na kompresorskoj stanici Portovaja.

Ranije u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je “Putinova Rusija prekršila ugovore”, da već neko vrijeme ne ispunjava obveze o isporukama te da “više nije pouzdan dobavljač energije”.

Njemačka vlada smatra da je taj izgovor lažan jer tvrtka Siemens tvrdi da se curenje ulja može rutinski otkloniti i nije razlog za prekid isporuka.




Kremlj: Svaka konfrontacija završava popuštanjem napetosti

Peskov je u istoj emisiji rekao da čak i usred povijesno visokih napetosti između Rusije i Zapada, Kremlj očekuje da će se odnosi u nekom trenutku vratiti na normalnu razinu.

“Svaka konfrontacija završava popuštanjem napetosti i i svako krizno stanje završava za pregovaračkim stolom”, rekao je glasnogovornik za državnu televiziju, izvijestila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

“Na taj će način i ova završiti. Lako je moguće da se to neće dogoditi tako brzo, ali dogodit će se”, rekao je Peskov za tv program “Moskva. Kremlj. Putin”.




Peskov je dodao da Rusija zagovara međunarodni sklad temeljen na međusobnom uvažavanju i koristi te je optužio Sjedinjene Države, iako ih nije imenovao, da politici pristupaju na kaubojski način.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.