Screenshot

Venecijanska komisija oštro osudila Mađarsku: ‘Povucite zakon Stop-Soros!’

Autor: Hina

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, objavilo je u petak da odredbe zakona “Stop Soros” o ilegalnoj imigraciji trebaju biti povučene jer ozbiljno sprečavaju humanitaran rad.

To savjetodavno tijelo za ljudska prava upozorava da mnoge zemlje kriminaliziraju osobe koje radi financijske dobiti pomažu ilegalnim migrantima pri prijevozu, ulasku i boravku u zemlji.

Međutim, mađarski zakon “Stop Soros”, što ga je parlament donio u srijedu, “nepošteno kriminalizira organizirane djelatnosti koji nisu izravno povezane s materijalnom stranom ilegalne migracije, uključujući pripremu i distribuciju informativnih materijala ili pokretanje zahtjeva za azilom za migrante”, istaknula je komisija u priopćenju.

Na taj način, kako navode u Komisiji, humanitarnim udrugama čak prijeti rizik od tužbe iako rade u skladu s međunarodnim pravom pružajući pomoć tražiteljima azila.

Mađarski premijer Viktor Orbán opisao je u petak paket zakona “Stop Soros” kao “sofisticirano pravno djelo”.

On je u intervju za Radio Kosut rekao da će biti teško pronaći pogrešku u parlamentarnoj odluci koju podupire oko 80-90 posto mađarskih zastupnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.