Veliko priznanje prije ubojstva: Da, bio sam sinhroniziran s braćom Kouchi i poslao me IS

Autor: hina

U telefonskom pozivu informativnom tv-kanalu BFMTV, Coulibaly je rekao da pripada skupini Islamska država.

Ubijeni otmičar u židovskom supermarketu Amedy Coulibaly izjavio je u petak poslijepodne, neposredno prije smrti, tijekom telefonskog poziva jednoj francuskoj televiziji, da je sinhronizirao svoju akciju s braćom Kouchi, dvojicom džihadista optuženih za ubojstva u sjedištu pariškog tjednika Charlie Hebdo.
U telefonskom pozivu informativnom tv-kanalu BFMTV, Coulibaly je rekao da pripada skupini Islamska država.

U odvojenom pozivu istoj televiziji jedan od dvojice napadača na pariški tjednik, Cherif Kouachi, kazao je da ga je u Francusku poslala i da ga financira Al-Kaida u Jemenu.

“Mene, Cherifa Kouachija, poslala je al Kaida iz Jemena. Bio sam tamo i financirao me je Anwar al Awlaki”, kazao je jedan od dvojice braće i počinitelja krvavog napada, u pozivu iz zgrade u kojoj je zajedno s bratom bio zatvoren s jednim taocem, neposredno prije nego li su elitne policijske postrojbe obračunale s napadačima. Tv kanal BMFTV objavio je snimku razgovora nakon što je završila opsada.

Utjecajni islamist Al Awlaki, koji je regrutirao dobrovoljce za al Kaidu, ubijen je u rujnu 2011. u napadu bespilotnom letjelicom, dronom.

Visoki jemenski sigurnosni izvor ranije je potvrdio za agenciju Reuters da je i Kouachijev brat Said također susreo al Awlakija tijekom boravka u Jemenu 2011.

Napadač iz židovskog supermarketa kazao je tijekom svog telefonskog razgovora za isti tv kanal kako je zajedno s braćom Kouachi planirao napade te da želi obraniti Palestince i napasti Židove.

Policija je ranije objavila kako su sva trojica napadača pripadnici iste islamističke ćelije u sjevernom dijelu Pariza.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.