Veliki udar na meksičke narkokartele – 2200 uhićenih

Autor: hina

Istraga, nazvana 'Projekt izručenje', usmjerena je na transportne mreže koje prenose metamfetamin, kokain, heroin i marihuanu u SAD-u, a na povratnom putovanju zaradu od droge i oružje.

Američke policijske službe uhitile su više od 2.200 osoba u istrazi protiv meksičkih organizacije za krijumčarenje droge u SAD-u, objavilo je u četvrtak ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Istraga, nazvana ‘Projekt izručenje’, usmjerena je na transportne mreže koje prenose metamfetamin, kokain, heroin i marihuanu u SAD-u, a na povratnom putovanju zaradu od droge i oružje.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, ministar pravosuđa Eric Holder kazao je da je opsežna operacija počela prije gotovo dvije godine.

On je rekao da su savezni agenti u operaciji protiv nasilnih narkokartela zaplijenili gotovo 70 tona marihuane, te gotovo 1500 kilograma heroina.

Vlasti kažu da se dio te droge skrivao unutar autobusa koji prelaze meksičko-američku granicu.

Holder je naglasio da je borba daleko od završene.

– Da ne bude zabune. Mi znamo da je ta uspješna operacija samo jedna bitka u ratu koji se vodi – rekao je.




Više od 400 osoba uhićeno je u srijedu.

Uprava za suzbijanje trgovine drogom (DEA), FBI, te Imigracijska i carinska služba, provode operaciju zajedno s policijama saveznih država i okruga.

U Meksiku je Ramon Pequeno, voditelj odjela za suzbijanje droge u saveznoj policiji, izjavio da je američko-meksička suradnja ključna kod uhićenja krijumčara.




Na konferenciji za tisak u Washingtonu, Michele Leonhart, ravnateljica DEA-a, opisala je strategiju policijskih snaga kao pokušaj da se iskorijeni i zatvori promet droge na sjever, te protok zarade od droge i oružja na jug u Meksiko.

Procjenjuje se da meksički narkokarteli od krijumčaranje droge u SAD godišnje zarade oko 40 milijardi dolara.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.