Pixabay

Velike štete od spaljivanja strništa na njivama Vojvodine

Autor: Hina

Požari izazvani spaljivanjem strništa na njivama u Vojvodini ostavili su gradove Inđiju i Staru Pazovu tijekom noći bez struje, uništen je dio Specijalnog rezervata prirode Okanj i Carska bara te je pričinjena šteta druge vrste u vrijednosti više milijuna dinara, javljaju u petak vojvođanski mediji.

Podsjećaju također kako je na jugu Srbije dim sa spaljenih njiva izazvao lančani sudar u kojemu je jedna osoba poginula, a stradao je i jedan poljoprivrednik u selu Ratkovac dok je palio nisko raslinje na svojoj njivi.

U posljednja dva tjedna buknula su 286 požara u atarima Južnobačkog okruga u Vojvodini, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo tek 54.

“Imamo 11 velikih požara, materijalna šteta 1.600.000 dinara. Uz sve to ugrožena je sigurnost prometa, pali se pored magistralnih cesta i kako onda vozač da reagira kada uđe u gust dim”, rekao je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković.

Gradovi Inđija i Stara Pazova u Srijemu ostali su sat i pol bez struje i vode zbog kvara na glavnom dalekovodu broj 110 koji ide od Beograda ka Novom Sadu.

Dopisnik RTV-a javlja da je do iskakanja glavnog voda došlo zbog požara izazvanog paljenjem strništa.

Velika je šteta pričinjena spеcijalnim rеzеrvatima prirodе “Carska bara” i Okanj u Banatu.




Ministarstvo zaštitе životnе srеdinе Srbije priopćilo je da jе izazivanjеm požara,koji sе proširio na više stotina hektara “Carske bare”, jеdnom od svjеtski značajnih rеzеrvata prirodе, počinjеn zločin prеma prirodi i životnoj srеdini te traži da sе počinitelji i odgovorni najoštrijе kaznе.

Isti dan policija u Zrenjaninu je priopćila da je uhitila D.P. (37), zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo uništenja, oštećenja, iznošenja u inozemstvo i unošenja u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Sumnja se da je on 1. listopada izazvao požar na svojoj čestici koji se potom proširio na trsku, travu i nisko raslinje u Specijalnom rezervatu prirode Okanj bara u mjestu Elemir kod Zrenjanina.




Spaljivanje žetvenih ostataka na njivi raširena je praksa među poljoprivrednicima u pojedinim dijelovima Vojvodine, premda stručnjaci ističu kako se time potpuno gubi organska materija i dušik, uništavaju se korisni mikroorganizmi, a i vrlo je opasno.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.