Velika Britanija poslala ultimatum: Rusija odgovorila vojnom prijetnjom!? | Dnevno.hr
Screenshot/Youtube

Velika Britanija poslala ultimatum: Rusija odgovorila vojnom prijetnjom!?

Autor: Marin Vlahović

Kad se 1. studenoga 2006., Aleksandar Litvinjenko, bivši pripadnik sovjetskih i ruskih tajnih službi naglo razbolio, te umro u jednoj londonskoj bolnici nakon tri tjedna, mediji su prenijeli navode službene istrage da je, vjerojatno, otrovan radioaktivnim izotopom polonijem 210, koji mu je ubačen u čaj. Njegovu agoniju i smrt budno je pratilo oko javnosti, iz dva razloga.

Prvi je izgledna upletenost Kremlja i time opravdanost Litvinjenkovih optužbi, te povezanost njegova slučaja s ostalim disidentskim likvidacijama, osobito novinarke Ane Politkovske. Drugi je razlog – način na koji je Litvinjenko likvidiran, odnosno radioaktivnost i ugroženost svih koji su bili u kontaktu sa žrtvom.

Stoga je pokrenuta opsežna istraga koja je britanske agente dovela u Moskvu, no ondje nisu naišli na suradnju. Prije smrti, Aleksandar Litvinjenko je govorio o vezi između hrvatskog državljanina i jednog od šefova ruske mafije, Semiona Mogiljeviča i Vladimira Putina, koja, navodno, traje još od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nejasni motivi i žustra reakcija Therese May

Ako je Litvinjenko ubijen zato da bi ga se ušutkalo, pomalo je nejasno zbog čega bi Rusija, ili konkretno Vladimir Putin, odobrio sličan napad trovanjem na dvostrukog agenta Sergeja Skripala. Naime, Skripal je bio dio velike razmjene kada su i Amerikanci pustili na slobodu deset ruskih agenata spavača i u obavještajnom smislu, vjerojatno nije mogao doći do novih operativnih saznanja koje bi imale veću vrijednost. Agent, koji je “provaljen” prije više od deset godina, ne može više biti upotrebljiv u svakodnevnom špijunskom ratovanju. Doduše, možda se radi o ponavljanju poruke svim budućim “izdajicama”, da se izdaja jednostavno ne isplati.

Kako god bilo, brzinska reakcija premijerke Velike Britanije Therese May nije u skladu s međunarodnim protokolom koji daje rok od deset dana za utvrđivanje svih činjenica, ali i za odgovor eventualnih krivaca, u ovom slučaju Rusije. Ona je za danas sazvala sjednicu nacionalne sigurnosti na kojoj namjerava predložiti mjere borbe protiv Rusije koje uključuju i blokadu ruskog novca u Velikoj Britaniji. Ima apsolutnu potporu Donalda Trumpa ali i OPCW-a, međunarodnog tijela odgovornog za kontrolu kemijskog oružja. Maria Zakharova, glasnogovornica Ruskog ministarstva vanjskih poslova upozorila je Veliku Britaniju da ne pokušava uplašiti Rusiju i u tom kontekstu spomenula govor Vladimira Putina koji je prezentirao domet i balističke mogućnosti novog ruskog nuklearnog oružja.

Eskalacija situacije ili novi pregovori Trumpa i Putina?

Njena izjava može se smatrati i kao indirektna prijetnja nuklearnim ratom. Ipak, stvari vjerojatno neće dalje eskalirati jer Donald Trump je nedavno otpustio Rexa Tillersona, državnog tajnika koji je upozorio na “problematično ponašanje i djelovanje” Rusije. Zbog domaće javnost, Theresa May morala je demonstrirati odlučnost jer nervnom agensu nisu bili izloženi samo Sergei Skripal i njegova kćer, nego i medicinsko osoblje, kao i jedan policijski inspektor koji je teško obolio. Dakle, zbog načina pokušaja likvidacije koji ignorira faktor kolateralnih žrtava, ovaj incident možemo promatrati i kao teroristički čin. S druge strane, ostaju mnoge nepoznanice i uistinu nema nikakve svrhe prijetiti Rusije, jer to može samo pogoršati trenutnu sigurnosnu situaciju u svijetu. Sazrelo je vrijeme za novi krug otvorenih razgovora između Donalda Trumpa i Vladimira Putina jer za pregovore nikad nije kasno, dok ne postane prekasno.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.