fbpx

Vatikan: Zaređivanje žena je ‘zločin protiv vjere’ u rangu s pedofilijom

Autor: A.B.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da je zaređivanje žena 'zločin protiv sakramenata', dok je pedofilija 'zločin protiv morala'.

Prema novim pravilima koja je izdao Vatikan, pokušaji zaređivanja žena bit će među najozbiljnijim zlodjelima kao što je pedofilija, te će ih istraživati Kongregacija doktrine vjere (CDF), koju se smatra nasljednikom Inkvizicije.

Žene koje su pokušale biti svećenice i oni koji su ih pokušali zarediti ranije su se suočavale s automatskom ekskomunikacijom, ali novi dekret ove pokušaje proglašava ‘zločinom protiv sakramenata’, piše Telegraph.

Prema dosadašnjim planovima, prve žene biskupi mogle su biti zaređene u Anglikanskoj crkvi od 2014., što je izazvalo brojne trzavice među reformatorima i tradicionalistima koji su prijetili napuštanjem crkve u Engleskoj i prebjeg u Rim. Grupa od 70 nezadovoljnih svećenika susrela se s katoličkim biskupom u subotu kako bi raspravljali o ovom potezu.


Ured koji je nekada vodio Papa

Ranije ove godine tri su biskupa otputovala u Vatikan kako bi pregovarali o ponudi Pape Benedikta XVI koji je pozvao razočarane Anglikance da se preobrate na katoličanstvo uz zadržavanje načela svoje vjere.

No, u Rimokatoličkoj Crkvi sve je više zahtjeva da se ženama dopusti svećenstvo zbog skandala povezanih s pedofilijom. Prošlog su mjeseca prosvjednici u Londonu pozvali Papu da otvori redove svećenstva za žene kako bi se obnovila Crkva i riješio kronični nedostatak ministarstava širom svijeta, ali je Vatikan izrazio svoj stav kada je djela takve vrste povezao sa zločinima zlostavljanja djece izdavši nova pravila prema kojima bi i jedno i drugo trebalo istraživati isto disciplinsko tijelo.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da je zaređivanje žena ‘zločin protiv sakramenata’, dok je pedofilija ‘zločin protiv morala’, te da će oboje spadati pod jurisdikciju CDF-a, organizacije koja je nekada bila poznata kao Sveti ured za inkviziciju, te koju je prethodno vodio sadašnji Papa, a tada kardinal Joseph Ratzinger.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.