Vatikan pripremio obranu Pape u slučaju tužbe pred američkim sudom

Autor: hina

Vatikanski odvjetnici zacrtali su strategiju obrane koja će uskoro biti i službeno podnesena kojom žele postići odbacivanje tužbe prije nego bi papa Benedikt XVI. mogao biti ispitivan ili uz pomoć subpoene dobiveni tajni dokumenti.

Uvučen dublje nego ikada u skandal sa seksualnim zlostavljanjem što su ga počinili katolički svećenici Vatikan je pripremio obranu pape Benedikta XVI. u tužbi pred sudom u američkoj saveznoj državi Kentucky u kojoj se traži njegova smjena.

Vatikanski odvjetnici zacrtali su strategiju obrane koja će uskoro biti i službeno podnesena kojom žele postići odbacivanje tužbe prije nego bi papa Benedikt XVI. mogao biti ispitivan ili uz pomoć subpoene dobiveni tajni dokumenti.


Trostruka strategija

Vatikanski odvjetnici namjeravaju primijeniti trostruku strategiju: Papa ima imunitet šefa države, potom, američki biskupi koji su nadzirali svećenike zlostavljače nisu bili zaposlenici Vatikana te da dokument, koji datira iz 1962. nije odlučujući dokaz da je bilo prikrivanja zlostavljanja, otkrivaju dokumenti suda do kojih je došla agencija Associated Press.

Trojica muškaraca, koji tvrde da su ih svećenici kao djecu seksualno zlostavljali, podnijeli su tužbu protiv Svete Stolice 2004., tvrdeći da Vatikan nije upozorio policiju niti izvijestio javnost o zlostavljanju djece u državi Kentucky. Obrana koju je AP-u otkrila osoba upoznata sa slučajem, predana je prošli mjesec američkom okružnom sudu u Louisvilleu. Vatikan je odbio komentirati tu informaciju.

Je li Vatikan odgovoran?

Slučaj je važan jer je prvi od nekoliko slučajeva u Sjedinjenim Državama čija je meta Vatikan dostigao fazu u kojoj se odlučuje da li žrtve doista imaju mogućnost tražiti odgovornost samog Vatikana.

Svi prethodni pokušaji da se umiješa Vatikan su propali ili se nalaze u ranijim fazama.

U tužbi podignutoj u Kentuckyju, trojica muškaraca tvrde da su američki biskupi bili zaposlenici Svete Stolice te smatraju kako je Vatikan odgovoran za njihove navodne prijestupe jer nije prijavio seksualno zlostavljanje.
U optužnici stoji da jedan vatikanski dokument iz 1962. ovlašćuje biskupe da ne prijave policiji slučajeve seksualnog zlostavljanja. Vatikan tvrdi kako u tom dokumentu nema ništa što bi sprječavalo biskupe da prijave pedofile policiji.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.