CNS

Vatikan donio zakon o javnoj nabavi radi sprječavanja korupcije

Autor: Zlatko Govedić / Hina

Vatikan je u ponedjeljak objavio jedinstven zakon o javnoj nabavi, što je novost koja treba spriječiti korupciju i ostvariti uštedu u jeku financijske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Objavljeni tekst je rezultat četverogodišnjeg rada.

Papa Franjo je izabran 2013. kako bi uveo reda u vatikanske financije, a ta je teška reforma naišla na otpor nekih “dikasterija” (ministarstava) koji su samostalno i netransparentno upravljali novcem. Obveza javne nabave po transparentnim međunarodnim standardima kojoj je svrha bolje upravljanje sredstvima, mala je revolucija u vatikanskim hodnicima.

Papina inicijativa o “pravilima transparentnosti, kontrole i konkurencije u postupcima raspisivanja javne nabave Svete Stolice i Države Vatikanskog Grada” centralizirat će i planirati troškove koji su trenutačno raspršeni, povjeravajući ih dvama upravnim tijelima.

Papa Franjo o svijetu nakon pandemije: ‘Odsad nam je dužnost graditi novu stvarnost’

Sveti Otac je istaknuo da će novi zakon omogućiti da se “znatno smanji opasnost od korupcije” među svima koji donose odluke. Borba s korupcijom u svijetu je među glavnim zadaćama pontifikata pape Franje kojeg su nedavno nemalo iznenadili rezultati interne ankete o mogućoj korupciji povezanoj s ulaganjem Svete Stolice u nekretnine u Londonu.

Po novom vatikanskom zakonu neće se prihvaćati ponude osoba osuđenih zbog članstva u kriminalnim organizacijama i zbog financijskih malverzacija.

“Smanjenje troškova je veoma aktualno i važno u ovo vrijeme – koje bi nažalost moglo potrajati – velikih gospodarskih teškoća u cijelome svijetu i u Svetoj Stolici i u Državi Vatikanskog Grada”, istaknuo je Giuseppe Pignatone, predsjednik Vatikanskog suda, ugledni talijanski stručnjak za borbu s mafijom kojeg je Papa imenovao u listopadu.

Provedbu zakona nadzirat će vatikansko pravosuđe koje odnedavno ima veću samostalnost u radu u odnosu na Papu. Profesor međunarodnog prava Vincenzo Buonomo, vatikanski državni savjetnik, misli da će novi propisi omogućiti da zacijeli “rana rastrošnosti”.

Autor:Zlatko Govedić / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.