fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Valentin Inzko: ‘Ne smijemo dopustiti negiranje ratnih zločina!’

Autor: Hina

"Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, nijekanje genocida i ratnih zločina općenito", smatra Inzko

Neprihvatljivo je svako nijekanje zločina koji su počinjeni tijekom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine kao i osporavanje presuda počiniteljima takvih nedjela koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), ocijenili su u četvrtak u Sarajevu posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adam Dieng i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a u BiH je boravio i prošlog tjedna, kada se sastao s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, a posjet je nastavio sredinom ovog tjedna susretom sa zastupnicima u parlamentu BiH te s Inzkom.

Nakon njihova susreta iz Inzkova ureda (OHR) je priopćeno kako su razmatrali proces pomirenja u BiH i regiji u svjetlu posljednjih presuda Haaškog tribunala.


Dieng i Inzko zabrinuti su činjenicom da dvadeset i dvije godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno kako bi priznali stradanja nevinih civila i svih žrtava drugih nacionalnosti.

Inzko je pritom ocijenio “iznimno štetnim” za proces pomirenja u BiH to što “istaknute političke osobe niječu genocid i druge ratne zločine”.

“Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, nijekanje genocida i ratnih zločina općenito. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga tko tvrdi da teži europskim vrijednostima i normama”, izjavio je Inzko.

Dieng će tijekom boravka u BiH posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, gdje su pokopani Bošnjaci ubijeni u genocidu kojega su u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Najavljen je i njegov odlazak u Donju Gradinu, na obalama Save, gdje je tijekom 2. svjetskog rata bilo najveće stratište na kojemu su likvidirani zatočenici ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.