JERUZALEM POSTAO GLAVNI GRAD IZRAELA UZ NEVIĐENI POKOLJ 43 mrtva i 2200 ranjenih Palestinaca | Dnevno.hr
Great Return March // Twitter

JERUZALEM POSTAO GLAVNI GRAD IZRAELA UZ NEVIĐENI POKOLJ 43 mrtva i 2200 ranjenih Palestinaca

Autor: R.M.

Ogroman prosvjed prilikom prijenosa američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem završio je u krvi

35.000 prosvjednika koji demonstriraju zbog ‘de facto’ proglašavanja Jeruzalema glavnim gradom Izraela (o čemu pišemo OVDJE) danas se našlo pod otvorenom paljbom.

Izraelske snage nemilosrdno ubijaju prosvjednike

Nevjerojatnih 2200 ranjenih prosvjednika u Gazi bacilo je krvavu mrlju na inauguraciju američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. Koliko je svirepa akcija najbolje govori činjenica da je među mrtvim prosvjednicima i dvoje djece od 12 i 14 godina – ukupno je stradalo 74 djece i 23 žene. Ovime se broj mrtvih proteklih tjedana podigao na 82. S obzirom da službeni Izrael odbija potvrditi ili demantirati pristigle podatke, za vjerovati je da su još i gori od trenutno prikazanih i da je u tijeku velika medijska blokada s lica mjesta.

Izraelske obrambene snage navode kako su tisuće naoružanih prosvjednika u pripravnosti i da je ovo bio ‘nužan potez’. Informacije o nemirima dolaze i iz Betlehema gdje su prosvjedi dodani već postojećim nakon Velikog marša održanog prije šest tjedana. Komemoracija Nakbe iliti etničkog čišćenja Palestinaca iz Gaze tako je danas kulminirala, a preliminarni izvještaji govore i o ranjenim novinarima. Prijenos s prosvjeda uživo možete pratiti OVDJE dok prijenos s inauguracije možete gledati OVDJE.

Stižu brojne osude, zemlje EU šute

Veleposlanstvo se otvara u 16 sati po lokalnom vremenu i tisuće izraelskih policajaca štite samo događanje koje će javnim nastupom prezentirati Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner, koji poput ‘reality show’ ekipe ordiniraju bliskoistočnom politikom SAD-a, a da ne budu sami pobrinut će se i državni rizničar Steve Mnuchin. Oko 800 sudionika obogatit će manifestaciju u čijoj pozadini odjekuju pucnjevi, eksplozije i žrtve se voze u kamionima. Službeno objašnjenje i argumentacija izraelske vrhuške je da ‘prosvjednici planiraju probiti ogradu’, a žrtve su ‘kolateralne, nakon pokušaja postavljanja bombe na žicu između Gaze i Izraela’. “Apeliramo da civili ne služe kao oružje Hamasu” tumači izraelska vojska koja svoje postupke smatra opravdanima.

Polako pristižu i službene osude pokolja. Ruski Kremlj objavio je da se ovim činom ‘povećavaju napetosti na Bliskom istoku’, a Turska je SAD prozvala za ‘gubitak statusa neovisnog arbitra u regiji’. Erdogan je Trumpa prozvao ‘dijelom problema’. Hezbollah i službeni Libanon osuđuje Ameriku i optužuje je za ‘kreaciju kaosa’ navodeći premještanje veleposlanstva kao ‘bezvrijedan jednostrani korak’ u odnosima. Još se čekaju službena izvješća zemalja Europske unije koje i dalje znakovito šute.

Inauguracija u povijesno-političkom tonu uz Isusa Krista i Leonarda Cohena

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag otvoreno je prokomentirao inauguraciju navevši je kao ‘temelj razloga za brutalan masakr’, a istim terminima služe se i palestinski službeni kanali. “Danas Izraelu dajemo pravo koje ima svaka druga nacija – pravo na proglašavanje svog glavnog grada” riječi su kojima je počela svečanost, a došle su iz ustiju američkog veleposlanika u Izraelu Davida Friedmana. Pomalo patetična manifestacija prolazi u povijesnom okviru, spominjanju Isusa Krista čime se Izrael ograđuje od događanja koji su prethodili njegovom razapinjanju i notama pjesme ‘Hallelujah’ Leonarda Cohena. Svaki trenutak se koristi da bi se potencirala važnost ovog događanja i veličalo Donalda Trumpa.

A da od marketinga i propagande ne prezaju čak ni kada su na rubu bizarnosti, dokazuje potez izraelskog kluba Beitar Jeruzalem koji je u svoj naziv slavodobitno dodao ‘Trump’. “Vlasnik Eli Tabib i izvršni direktor Eli Ohana odlučili su imenu nogometnog kluba dodati ime predsjednika koji je ušao u povijest” navode na službenoj stranici kluba dodajući da je Trump pokazao ljubav. Beitar Trump od ranije je poznat kao rasistički klub, pošto odbijaju potpisivati muslimane, a navijači nerijetko pjevaju nacističke pjesme s izraelskim ekstremističkim idejama.

Netanyahu: ‘Neka Bog blagoslovi Ameriku!’

“Ovo je veliki dan za Izrael i Ameriku, za naše fantastično partnerstvo. No isto tako i veliki dan za mir. Borimo se za mir i istinu, ne za mir temeljen na laži koji ruši Bliski istok. Jeruzalem je prijestolnica židovstva, to je jedina istina i pravda. To danas imamo! I u to vjerujemo! Prorok Zaharija rekao nam je da ćemo se vratiti u Zion i Jeruzalem ćemo prozvati ‘gradom mira’. Neka mir i istina potraju. Bog blagoslovio Ameriku!” progrmio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu popračen salvom ovacija i pljeska. Trump je još jednom proglašen ‘velikim čovjekom i državnikom’.

Amerikanci su za konačni blagoslov pozvali baptističkog pastora, čime su simbolički opalili pljusku službenom Vatikanu koji podržava narod Palestine. “Neka svi arapski teroristi od danas strepe, ovo je povijesni dan!” riječi su pastora dok se službena Amerika očitovala mantrom kako je ovo ‘ispunjenje biblijskog proročanstva’ što bi zapravo Trumpa moglo definirati kao proroka – no toliko odvažan nitko u ovoj priči nije bio. SAD se nije očitovao o brojnim žrtvama prosvjednicima već je temu vješto izbjegavao pa nismo čuli niti riječi o pokolju tijekom inauguracije, a američki mediji generički izvještavaju o svemu uz puko nabrajanje brojki i izbjegavanje upita o službenim stavovima.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.