Foto: San Antonio Express-News/Guliver

UBIJENO 19 DJECE OD PRVOG DO ČETVRTOG RAZREDA I DVOJE ODRASLIH: Poznati ekonomist za sve osudio ‘politički izbor’, Scholz izrazio sućut

Autor: I.J.

U američkoj osnovnoj školi u saveznoj državi Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 odraslih i dvoje djece, priopćile su vlasti. Guverner Teksasa Greg Abbott rekao je da je napadač ušao u osnovnu školu Robb u Uvaldeu oko podneva po središnjem vremenu i otvorio vatru iz pištolja.

Policija je objavila da je 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav, nakon što ga je ubila policija.

Više od 10 djece je ozlijeđeno, a jedna žena i djevojčica još uvijek su u kritičnom stanju. Riječ je o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Većinom su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Prije nego što je krenuo u svoj krvavi pohod po školi, ubojica je pucao u svoju baku, kažu za CNN tri izvora iz policije. Iz policije su objavili kako je baka hospitalizirana u kritičnom stanju.

10:24 Papa Franjo kritizirao trgovinu oružjem

Papa Franjo komenitirao je pucnjavu u Teksasu. Navodi kako mu je slomljeno srce te je, uz kritike neselektivnog trgovanja oružjem, pozvao na veću kontrolu oružja.




10:00 Njemački kancelar o masakru u Američkoj školi

O masakru u američkoj školi oglasio se i njemački kancelar Olaf Scholz. “Naše misli su ozlijeđenima i ožalošćenima žrtava ovog nepojmljivog masakra za koje se jedva mogu naći riječi”, poručio je Scholz

9:50 Krugman: Ovo je uzrokovao politički izbor

U jeku ponovnog intenziviranja rasprava o američkim liberalnim zakonima o vatrenom oružju poznati ekonomist i pisac Paul Krugman pozvao je na strožu kontrolu naoružanja i komentirao navode podržavatelja aktualne zakonske situacije.

“U drugoj sam vremenskoj zoni, pa me probudila vijest iz Uvaldea. Kao i obično, ljudi koji omogućuju takve stvari zahtijevaju da se suzdržimo od politiziranja užasa. Kvragu ne. Neograničen pristup smrtonosnom oružju politički je izbor, i to bismo trebali jasno reći”, poručio je Krugman.

 9:40 Prvo ubio baku

18-godišnji napadač najprije je ubio svoju baku pa otom krenuo u stravični pohod na osnovnu školu, javljaju tamošnje vlasti.

9:34 Zelenski izrazio sućut

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izrazio je sućut obiteljima žrtava masakra u školi u Teksasu.

“Želio bih izraziti sućut rodbini i članovima obitelji djece koja su ubijena u strašnoj pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. Koliko znam, ubijena je 21 osoba, među kojima 19 djece. Ovo je strašno, imati takve žrtve u mirno vrijeme”, rekao je Zelenski govoreći preko videoveze na Svjetskom ekonomskom forumu.

09:05 Identificirane prve žrtve stravičnog masakra

Američki mediji javljaju kako su identificirane prve žrtve strašnog napada. Jedan od njih je osmogodišnji dječak Uziyah Garcia za kojega je njegov djed za AP rekao kako je bio najslađi dječak kojeg je ikad poznavao. Među žrtvama je i dvoje desetogodišnjaka, Xavier Javier Lopez i Amerie Jo Garza, djevojčica koja je prije samo dva tjedna navršila 10 godina.

Xavierov rođak je ABC Newsu otkrio da je dječak s majkom bio u školi samo par sati prije napada na dodjeli nagrada. Majka ga je tada zadnji put vidjela.

08:20 Pojavila se snimka trenutka kad ubojica ulazi u školu

Društvenim mrežama širi se snimka na kojoj se vidi trenutak kada je napadač ušao u osnovnu školu Robb u Uvaledeu gdje je počinio strašan zločin.

Poručnik Chris Olivarez je objavio kako su Ramosa u školi maltretirali zbog odjeće koju je nosio i financijske situacije u obitelji.

08:15 Napadač kupio puške na svoj 18. rođendan

Teksaški senator Roland Gutierrez objavio je kako je 18-godišnji napadač kupio dvije puške na svoj 18. rođendan.

“Bila je to prva stvar koju je napravio kad je navršio 18 godina”, rekao je.

07:25 Matthew McConaughey nakon masakra u njegovom rodnom gradu: ‘Ovo je epidemija koju možemo kontrolirati’

Glumac Matthew McConaughey, koji je rođen u Uvaldeu gdje je u utorak ubijeno najmanje 19 djece i dvoje odraslih, opisao je nasilje oružjem kao “epidemiju koju možemo kontrolirati”.

“Još jednom smo tragično dokazali da nismo dovoljno odgovorni za prava koja nam daju naše slobode”, rekao je 52-godišnji glumac u izjavi.

“Vrijeme je da se svaki Amerikanac pogleda u ogledalo i zapita se kako popraviti ovaj problem, Ne možemo ove tragične događaje prihvatiti kao status quo”, rekao je na u svojoj objavi na  Instagramu.

“Ovo je epidemija koju možemo kontrolirati, i na kojoj god strani prolaza stali, svi znamo da možemo bolje”, zaključio je McConaughey

 

07:20 Joe Biden obratio se naciji iz Bijele kuće

“Kada sam postao predsjednik, nadao sam se da neću to morati učiniti opet”, rekao je na početku nazvavši masovnu pucnjavu u osnovnoj školi u Teksasu još jednim masakrom u SAD-u.

“Prekrasni, nevini, učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. I deseci male djece koji gledaju svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju za ime Boga”, rekao je Biden.

Biden je pozvao naciju neka se moli za žrtve i ustane protiv lobista oružja nakon današnjih događaja.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.