Foto: xEibner-Pressefotox, Guliver Images

UZALUD ŽALBE RUSSIAN TODAYA! Drugi najviši sud EU potvrdio zabranu emitiranja, Kremlj najavljuje odmazdu

Autor: Ivor Kruljac

Nakon što joj je Europska unija u ožujku zabranila emitiranje bog navodnog širenja dezinformacija, ruska državna medijska kuća Russia Today (RT) u srijedu je izgubila žalbu na tu odluku pred  Velikim vijećem općeg suda u Luxemburgu, drugom najvišem europskom sudu.

“Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje akata Vijeća, donesenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitiranje. Ograničenja slobode izražavanja RT France, koja bi spomenute restriktivne mjere mogle imati, proporcionalna su u onoj mjeri u kojoj su prikladna i nužna za ciljeve kojima se teži. Sud smatra i da te mjere ne krše nerazmjerno temeljni sadržaj slobode poslovanja RT Francea s obzirom na to da su privremene i poništive”, obrazložio je sud svoje odbacivanje RT-ove žalbe.

Kremlj, nezadovoljan tom odlukom, ocijenio je mišljenje EU suda izuzetno negativnim, uz najavljene protumjere prema zapadnim medijima. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je kako po svemu sudeći, RT ne može raditi u Europi, ali se ipak nada kako će se pronaći neka rupa u zakonu.

RT u Srbiji?

Podsjetimo, Bruxelles je optužio RT za sustavno dezinformiranje o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a sankcije EU prema engleskoj podružnici RT-a, zabranjuje emitiranje  ovog kanala operatorima EU-a, radi utjecaja na djelovanje u Britaniji, Njemačkoj Francuskoj i Španjolskoj.

RT-u su suspendirane licence, dogovori o autorizaciji, prijenosu i distribuciji s EU zemljama, za što je RT-u preostalo još jedino žaliti se na Sudu Europske unije, najvišem sudu zajednice europskih zemalja.

Zanimljivo, više je srpskih medija javilo sredinom srpnja kako će RT dobiti svoju podružnicu u Srbiji, na što je Europska komisija već reagirala moleći Srbiju da se suzdrži od takvih pothvata. Tvrdnje kako RT stiže u Srbiju potvrdila je srpska novinarka Ljubinka Milinčić, inače glavna i odgovorna urednica ruskog portala Sputnjik Srbija.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.