fbpx
Wikimedia Commons

UNICEF: 60.000 djece u Sjevernoj Koreji moglo bi umrijeti od gladi!

Autor: Hina

Inače, od petero Sjevernokorejaca dvoje je pothranjeno, navodi organizacija navodeći statistike UN-a

Prema procjenama za 60.000 djece prijeti opasnost umiranja od gladi u Sjevernoj Koreji, gdje su međunarodne sankcije pogoršale situaciju usporavanjem isporuka pomoći, objavio je UNICEF u utorak.

Svjetske sile nametnule su sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog i balističkog programa. Prošli tjedan SAD je najavio nove sankcije za 9 organizacija, 16 pojedinaca i 6 sjevernokorejskih brodova koje optužuju za pomoć programu oružja.

U sklopu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a humanitarne pošiljke i operacije izuzete su od sankcija, rekao je Omar Abdi, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a.


“Međutim ono što se događa jest naravno da su banke i tvrtke koje pružaju pomoć ili brodovi koji je prevoze vrlo oprezni. Ne žele se izlagati opasnosti ili biti povezani s kršenjem sankcija”, rekao je Abdi na konferenciji za novinare.

“To je ono što nam otežava stvari da dovezemo stvari. Stoga traje nešto dulje, pogotovo unošenje novca u zemlju. Ali i doprema brodom u DPRK. Nema mnogo brodova koji plove u tom području”, rekao je govoreći o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

Postrožile su se i sankcije za gorivo, zbog čega vlada oskudica goriva i ono je vrlo skupo, dodao je Abdi.

Navodeći tri zapadnoeuropska obavještajna izvora Reuters je izvijestio prošli tjedan da je Sjeverna Koreja prošle godine prevozila ugljen u Rusiju koji je onda isporučivan Južnoj Koreji i Japanu čime su se vjerojatno kršile sankcije UN-a.

“Predviđamo da će na isti način ove godine 80.000 djece biti jako pothranjeno. Ta pothranjenost potencijalno može uzrokovati smrt. To je pothranjenost u kojoj nedostaje bjelančevina i kalorija”, rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ova svjetskog programa za izvanredne situacije. “Razvoj događaja vrlo je zabrinjavajući, ne ide na bolje”, dodao je.

“Dijareja povezana s lošim sanitarnim uvjetima i higijenom i akutna pothranjenost ostaju glavni uzrok smrti među djecom”, rečeno je u utorak u obraćanju donatorima koji još nisu ništa platili.
UNICEF traži 16,5 milijuna američkih dolara ove godine da osigura prehranu, zdravstvene uvjete i vodu Sjevernokorejcima no suočen je sa zaprekama zbog napetog političkog konteksta i “nenamjernim posljedicama” sankcija, rečeno je.

UNICEF je jedna od nekoliko humanitarnih agencija koje imaju pristup izoliranoj zemlji. U Sjevernoj Koreji je sredinom 1990-ih od gladi umrlo do tri milijuna ljudi.

Među zemljama s teškim izvanrednim situacijama o Sjevernoj Koreji najmanje se izvješćuje, objavila je organizacija CARE International ranije ovaj mjesec.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.