Wikimedia Commons

UNICEF: Trebat će 100 godina da se iskorijene dječji brakovi u Africi

Autor: Hina

Četiri od deset djevojčica u zapadnoj i središnjoj Arfici udaju se mlađe od 18 godina, a svaka treća od njih prije 15. godine

Trebat će više od 100 godina da se iskorijene dječji brakovi u zapadnoj i središnjoj Africi, zbog velikog prirasta stanovništva i raširenosti te prakse, objavio je u ponedjeljak UNICEF. Uz posljedice na živote milijuna djevojčica, dječji brakovi negativno će se odraziti i na prosperitet cijele regije, stoji u izvješću UN-ove agencije za zaštitu djece. Čak i da se udvostruči trenutna stopa pada dječjih brakova to neće biti dovoljno da se smanji broj djevojčica koje se udaju svake godine.

“Moramo se trgnuti”, rekla je zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a Fatoumata Ndiaye. “Ne smijemo dopustiti da tako puno djevojčica izgubi zdravlje, školovanje i djetinjstvo. Ako se sadašnji trendovi nastave, trebat će više od 100 godina da eliminiramo dječje brakove iz regije: kome to može biti prihvatljivo?”, upitala je Ndiaye.

Četiri od deset djevojčica u zapadnoj i središnjoj Arfici udaju se mlađe od 18 godina, a svaka treća od njih prije 15. godine. U toj se regiji nalazi šest od deset zemalja s najvišom stopom dječjih brakova – Niger, Srednjoafrička Republika, Čad, Mali, Burkina Faso i Gvineja.

Određeni napredak ipak je ostvaren. Pet zemalja iz tog područja – Gambija, Gvineja Bisao, Togo, Gana i Ruanda bilježe pad dječjih brakova između 40 i 60 posto u posljednjih 25 godina, pokazalo je izvješće UNICEF-a.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.