fbpx
Epa

UN: Više od 180 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu, a situacija se pogoršava!

Autor: Hina

Vjerojatnost da oko 180 milijuna djece iz 37 zemalja svijeta živi u ekstremnom siromaštvu, ne pohađa školu ili umire od posljedica nasilne smrti veća je u današnje doba nego prije 20 godina, podaci su UNICEF-a objavljeni u ponedjeljak

Nemiri, sukobi, ratovi i loše upravljanje državama među glavnim su uzrocima pada kvalitete življenja svakog dvanaestog djeteta, a u svijetu ih je, po podacima ove UN-ove organizacije 2,2 milijarde.

Najveći pad kvalitete života zabilježen je u Južnom Sudanu, zemlji u kojoj vlada krvavi građanski rat, a djeci je daleko gore nego onoj iz ranijih generacija u svim trima kategorijama.

“I dok je veći broj djece iz zadnje generacije osjetio poboljšanje standarda življenja bez presedana, postoji i zaboravljena manjina koju je to zaobišlo, ne njihovom krivnjom ili zbog nesposobnosti njihovih roditelja, a to je čista lakrdija”, izjavio je direktor UNICEF-a za istraživanje, prikupljanje podataka i politiku, Laurence Chandy.


U više od 14 zemalja, među kojima su Kamerun, Zambija i Zimbabve, povećan je broj stanovnika koji dnevno žive s manje od 1,90 dolara.

Manji broj upisa djece u osnovne škole evidentiran je u 21 zemlji svijeta. Među njima su Sirija i Tanzanija.

Porast broja smrtnih slučajeva djece mlađe od 19 godina zabilježen je u sedam zemalja: Srednjoafričkoj Republici, Iraku, Libiji, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu. Sve nabrojane države prolaze kroz tragične i krvave sukobe, podsjetio je Chandy.

Objava UNICEF-ova izvješća poklopila se s Međunarodnim danom djeteta koji se obilježava 20. studenoga. Cilj mu je podsjetiti javnost na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Svrha njegova obilježavanja je bolje razumijevanje, prihvaćanje i dobrobit sve djece.

Generalna skupština UN-a 20. studenoga 1959. godine usvojila je “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od 20. studenoga 1989. godine Međunarodni dan djeteta, koji su potaknuli Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove, obilježava se u cijelom svijetu.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.