Pixabay

UN upozorava: Godina 2020. bi mogla biti upamćena po još jednoj nepogodi osim koronavirusa

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Dio godine od siječnja do listopada bio je najtopliji u Europi od početka mjerenja, objavila je u srijedu UN-ova meteorološka agencija (WMO) i procijenila da bi globalno gledajući 2020. mogla biti druga najtoplija godina u povijesti mjerenja.

Među ostalim dijelovima svijeta koji su registrirali značajne vrućine su jugozapad SAD-a, sjeverni i zapadni dijelovi Južne Amerike, dijelovi srednje Amerike i neke kineske regije, navodi se u preliminarnom izvješću agencije.

Prosječna globalna temperatura u 2020. na putu je da postane jedna od tri najviše u povijesti, kažu u WMO-u sa sjedištem u Ženevi. Štoviše, stručnjaci procjenjuju da bi 2020. mogla biti druga najtoplija godina, iza 2016., od početka mjerenja 1850. Prosjek za godinu u tijeku je oko 1,2 stupnja veći u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Više od 80 posto svjetskih mora zabilježilo je barem jedan toplinski val u 2020., a na Arktiku je količina morskog leda između srpnja i listopada bila povijesno niska, piše u izvješću.

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi bila je najveća u 2019., a u 2020. se dodatno povećala unatoč očekivanjima da bi mogla pasti zbog zatvaranja ekonomije uslijed pandemije covida-19.
Države su se Pariškim klimatskim sporazumom obvezale smanjiti zagrijavanje na 1,5 stupnjeva,. vrijednosti iznad koje nastupaju katastrofalne promjene klime, upozorili su stručnjaci. WMO će cjelovite podatke objaviti u ožujku 2021.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.