fbpx

UN u tajnosti želi progurati kontrolu i nadzor interneta

Autor: Ratko Martinović

UN-ovo tijelo ITU (Međunarodna telekomunikacijska zajednica) zalaže se za kontrolu interneta.

Nacrt ovog kontroverznog prijedloga, o kojem piše News.com, kreiran u tajnosti i bez javne rasprave, postavljen je na službene web stranice ITU-a. Ukoliko prođe UN-ov zakonodavni proces, omogućit će globalni režim nadzora svih internetskih komunikacija, kao i blokadu potencijalno opasnih informacija i daljnje Vladine zabrane na sporni sadržaj.

Hrvatska nema predstavnika

Naš resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić ne ide na zakazani sastanak, izvještava nas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture putem glasnogovornika

Također će svatko tko bude uploadao ili downloadao sadržaj s interneta morati istaknuti vlastiti identitet. Osim tih ‘mjera opreza’, Vlade će imati mogućnost gašenja interneta ukoliko je u tijeku ‘ozbiljno narušavanje unutarnjih poslova države ili curenje osjetljivih obavještajnih podataka’.


Ministri svih zemalja na zatvorenom sastanku

Ministri telekomunikacija iz 193 svjetske države sastaju se sljedećeg tjedna u Dubaiu na zatvorenoj sjednici, da bi raspravili o svim točkama ovog možebitnog sporazuma. Ovakav vid kontrole najviše zagovaraju Kina i Rusija dok joj se trenutno protive članice EU. Telekomunikacijske tvrtke zdušno podržavaju prijedlog, te se nadaju da bi ovakav potez mogao povećati cijene uporabe internet veze, e-maila i društvenih mreža.

Australci su se prvi oglasili putem senatora Conroya koji je izjavio kako neće podržati nikakve promjene u trenutnom pristupu. ‘Ne vjerujemo da bi postojeći sustav trebao bitnije ili radikalne promjene. Ne vjerujem da slučaj postoji sam po sebi’, izjavio je Australac.

S druge strane, Google kao i brojne udruge građana paralelno se sastaju u Londonu radi početka projekta ‘Stop the Net Grab’ – direktnog odgovora na sporni prijedlog. Kako se sve češće spominje kontrola interneta tako i razne organizacije odlučnije žele stati na kraj takvim inicijativama.

Dosadašnji kontroverzni prijedlozi zakona o internetu

CETA – ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement between Canada and the European Union’ iliti Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum između Kanade i EU

PIPA – ‘Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011’ iliti Zakon o sprečavanju stvarnih online prijetnji ekonomskoj kreativnosti i krađi intelektualnog vlasništva
SOPA – ‘Stop Online Piracy Act’ iliti Zakon o zaustavljanju online piratstva

ACTA – ‘Anti-Counterfeiting Trade Agreement’ iliti Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja

CISPA – ‘Cyber Intelligence Sharing and Protection Act’ iliti Zakon o dijeljenju i zaštiti cyber-obavještajnih podataka
Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.