UN smanjio proračun za 2012.

Autor: hina

'Posvuda u svijetu, vlade i narodi suočeni su s financijskim poteškoćama', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a američki pregovarač Joseph Torsella smatra da je riječ o povijesnome sporazumu: 'Ovo je prvi put od 1988. i tek drugi put u 50 godina, da je UN smanjio vlastiti proračun'.

Drugi put u pedeset godina 193 zemlje članice UN-a u subotu su, nakon maratonskih pregovora, prihvatile prijedlog o smanjenju proračuna te organizacije.

Predviđeni proračun za fiskalnu godinu 2012. iznosi 5,15 milijarda dolara, u odnosu na 5,41 milijardu dolara, koliko je iznosio proračun za tekuću 2011. godinu. U navedenoj svoti nisu uračunate misije održanja mira kojima je na raspolaganju budžet od sedam milijarda dolara za razdoblje od 1. srpnja 2011. do 30. lipnja 2012., ni financiranje troškova međunarodnih sudova.

SAD i europske države najviše su se zalagale za smanjenje proračuna. Zemlje u razvoju bile su za to da proračun ostane na istoj razini.

Pregovori o proračunu “uvijek su zamršeni. No ove godine bili su osobito teški”, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. “Posvuda u svijetu, vlade i narodi suočeni su s financijskim poteškoćama”, rekao je Ban, a američki pregovarač Joseph Torsella smatra da je riječ o povijesnome sporazumu. “Ovo je prvi put od 1988. i tek drugi put u 50 godina, da je UN smanjio vlastiti proračun”, istaknuo je.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.