UN daje naputke: ‘Španjolska mora opozvati amnestiju zločina iz doba Franca’

Autor: M. M./Hina

UN-ov ured za ljudska prava rekao je da Španjolska mora istražiti zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom razdoblja Francove vlasti i mora opozvati amnestiju za počinitelje.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda pozvali su u ponedjeljak Španjolsku da ukine zakon o amnestiji iz 1977. godine kojim je dan oprost za zločine počinjene tijekom 36-godišnje diktature Francisca Franca.

Tisuće ljudi ubijene su ili su nestale tijekom Španjolskog građanskog rata i Francove vladavine ali dvije godine nakon njegove smrti usvojen je zakon kojim je proglašena amnestija. Ujedinjeni narodi poslali su radnu skupinu u Španjolsku da utvrdi kako Madrid vodi istrage o nestancima tijekom Francove ere smatra da bi vlada trebala brzo djelovati.

"Žalosno je da su nekažnjeni slučajevi nestanaka koji su se dogodili tijekom rata i diktature. Trenutno ne postoji nikakva istraga o tome niti je itko kažnjen", rekli su stručnjaci UN-a.

"Država mora hitno preuzeti političku odgovornost da bi se razjasnili ti nestanci", rekao je član UN-ove radne skupine Ariel Dulitzky. On je dodao da je problem treba žurno riješiti i zbog toga što su sve stariji rođaci i svjedoci u slučajevima nestanaka starih i do 70 godina.

Bivša socijalistička vlada je 2007. godine usvojila zakon o povijesnom sjećanju, koji sadrži odredbe o priznavanju i pomaganju žrtvama na obje strane građanskog rata, koji je omogućio iskapanje nekih masovih grobnica.

Ali politički nabijen zakon kritizirali su mnogi, jedni jer im je bio preblag, drugi zato što su smatrali da je bolje ostaviti prošlost na miru.




Autor:M. M./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.