Umro je omanski sultan Kabus bin Said! Vladao je 50 godina, a nije predstavio nasljednika! Ipak, obitelj odlučila tko postaje novi vladar!

Autor: Dnevno

Jučer navečer je umro 79-godišnji omanski sultan Kabus bin Said koji je vladao 50 godina Omanom
Omanski sultan Qaboos bin Said al-Said umro je u petak navečer, objavili su u subotu rano ujutro državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Nije javno predstavio nasljednika
Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno. Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor. Mediji su također objavili priopćenje da je visoko vojno vijeće Omana pozvalo u subotu vladajuću obitelj da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana bin Saida.

Haitham bin Tarek je novi vladar
U međuvremenu, Haitham bin Tarek, ministar kulture i rođak umrlog sultana Kabusa prisegnuo je danas za novog sultana Omana, objavila je vlada. “Haitham bin Tarek prisegnuo je za novog suverena (…) nakon sastanka kraljevske obitelji koja je potvrdila njegov izbor (za nasljednika pokojnog) sultana”, napisala je vlada na Twitteru.

Televizijski komentator rekao je da je obitelj otpečatila pismo u kojem je sultan Kabus imenovao svog nasljednika. Prema omanskom ustavu, kraljevska kuća može u roku od tri dana nakon upražnjenog prijestolja, sama imenovati nasljednika.

Haitham bin Tarek (65), strastveni sportaš, bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova za politička pitanja, a zatim je postao ministar kulture sredinom devedesetih. Bio je prvi predsjednik Nogometnog saveza Omana početkom 80-ih.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.