Umro je Hugo Chavez, venezuelanski ‘prvak siromašnih’, strah i trepet imućnih

Autor: Hina/dnevno.hr

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez (58) umro je nakon dvogodišnje borbe s rakom, objavio je u utorak potpredsjednik države Nicolas Maduro u emotivnom televizijskom obraćanju naciji.

– Dobili smo najtužniju i najtežu vijest. U utorak u 16.25 sati (21.55 po srednjoeuropskom vremenu) preminuo je naš 'comandante' predsjednik Hugo Chavez Frias. Ovo je trenutak duboke boli – kazao je potpredsjednik države Nicolas Maduro u emotivnom televizijskom obraćanju naciji, okružen venezuelanskim političkim i vojnim čelnicima.

Tek nekoliko sati prije Maduro je objavio da se stanje venezuelanskom predsjedniku ponovo pogoršalo zbog nove teške infekcije dišnih puteva i da je predsjednik 'u svojim najtežim satima'.

Chavez, jedan od najeksponiranijih, najglasnijih i najkontroverznijih lidera u Latinskoj Americi, bivši je vojni padobranac koji je prvi predsjednički mandat osvojio 1998., a posljednji prije samo četiri mjeseca.

Hugo Rafael Chávez Frías rođen je 28. lipnja 1954. godine.

4. veljače 1992. predvodio je pokušaj preuzimanja vlasti u Venezueli vojnim udarom, kada je poginulo nekoliko stotina ljudi je poginulo, a Chávez je zatvoren. Puč je propao, no poslije 2 godine zatvora pomilovan je od strane tadašnjeg predsjednika Venezuele Rafaela Caldere, te je osnovao stranku Movimiento Quinta Republica (Pokret za petu republiku).

Na predsjedničkim izborima 6. prosinca 1998. dobio je 56,2% glasova i postao predsjednik.

Da boluje od raka taj samozvani socijalist 21. stoljeća objavio je u lipnju 2011. godine. Priznao je samo da se radi o apscesu na području zdjelice s kancerogenim stanicama, ali sve do njegove smrti nije objavljeno o kakvoj se točno vrsti karcinoma radilo. Nakon operacije na Kubi, u toj zemlji je nastavio liječenje zračenjem. Prošlog se ljeta proglasio posve zdravim i krenuo u predsjedničku kampanju.




Početkom listopada pobijedio je kandidata ujedinjene oporbe Henriquea Caprilesa na izborima i osvojio je novi šestogodišnji predsjednički mandat. Točno dva mjeseca poslije objavio je da se rak vratio i da odlazi na Kubu na novo liječenje. Operiran je 8. prosinca i od tada se više nije pojavljivao u javnosti.

Maduro je nakon objave Chavezove smrti kazao i da je 'u ovom trenutku' u tijeku razmještaj posebnih vojnih snaga kako 'bi se zaštitilo stanovništvo i zajamčila sigurnost u zemlji'. Vojni zapovjednici koji su bili u njegovu društvu iskazali su mu punu lojalnost.

Sedam dana žalosti




Venezuelanska vlada proglasila je sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza i objavila da će mu pogreb biti u petak, objavio je na državnoj televiziji ministar vanjskih poslova Elias Jaua. Objavio je i da će Chavezovo tijelo biti prevezeno u srijedu u vojnu akademiju u Caracasu i tamo biti izloženo do petka kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast.

Pogreb će biti u petak u 10 sati (15,30 po srednjoeuropskom vremenu), a sve Chavezove pristaše zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venezuelanske zastave.

Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro, kazao je Jaua.

U međuvremenu su tisuće Chavezovih pobornika nahrupile su na ulice gradova, u suzama i uz povike 'Chavez živi' i 'Mi smo Chavez'. Ipak, kako javlja Reuters, neki od Chavezovih protivnika nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo završetkom vladavine koju su smatrali okrutnom tiranijom. Tako je nekoliko žena istrčalo iz svojih domova u bogatijem dijelu Caracasa i povikalo: 'Napokon!'.

Vođa ostavlja duboko polariziranu državu

U svojim dugim, slikovitim govorima, Chavez je najoštriji dio retorike usmjeravao prema 'imperijalističkim' Sjedinjenim Državama i njezinim 'kolonijalnim' saveznicima u regiji. SAD je optužio da ga pokušava zbaciti, a predsjednika Georgea W. Busha za govornicom UN-a nazvao je sotonom.

Uz to što je financirala domaće socijalne programe, Chavezova je administracija pumpala je novac i u svoje vanjskopolitičke interese. Uložio je milijune dolara u zemlje u kojima mu je vlast bila ideološki bliska.

Svojim je mentorom smatrao kubanskog vođu Fidela Castra, a svoju zemlju povezao sa svim neprijateljima SAD-a, poput Irana. Iako se Chavez divio Castru, najviše je inspiracije nalazio u Simonu Bolivaru, južnoameričkom borcu za neovisnost iz 19. stoljeća, pa je tako zemlju službeno preimenovao u Bolivarsku Republiku Venezuelu.

Obama 'izrazio sućut' na svoj način

– U ovo osjetljivo vrijeme smrti predsjednika Chaveza, SAD potvrđuje svoju podršku narodu Venezuele i svoj interes u razvoj konstruktivnih odnosa s venezuelanskom vladom – kazao je Obama u priopćenju.

– I dok Venezuela počinje novo poglavlje u svojoj povijesti, Sjedinjene Države ostaju predane politici promocije demokratskih načela, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava – rekao je Obama.

Latinoamerički političari ožalošćeni su i tužni zbog smrti Huga Chaveza, kojem odaju priznanje kao velikom državniku, a reakcije na smrt venezuelanskog predsjednika brzo stižu i iz drugih dijelova svijeta.

– Svijet je izgubio velikog Latinoamerikanca. U mnogo slučajeva brazilska vlada nije se posve slagala s politkom Huga Chaveza, ali mu danas odajemo priznanje kao velikom vođi i, iznad svega, velikom prijatelju Brazila – kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Kubanska televizija prekinula je program i izravno prenosila objavu venezuelanskog potpredsjednika Nicolasa Madura da je Chavez preminuo. Vlada je proglasila trodnevnu žalost, iskazala 'iskrenu sućut' Venezueli i u priopćenju naglasila da je Chavez bio Fidelu Castru 'kao pravi sin'. Argentina je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Huga Chaveza, a predsjednica Cristina Kirchner najavila je također da će odmah krenuti prema glavnom gradu Venezuele kako bi osobno izrazila sućut.

– Duboko smo ožalošćeni. Vjerujem u venezuelansku vladu, u narod, u snagu demokracije koju je moj prijatelj Chavez tako ustrajno gradio – kazao je urugvajski predsjednik Jose Mujica.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponudio je 'svoju najdublju sućut' narodu Venezuele povodom smrti njihova predsjednika.

– Predsjednik Chavez obraćao se najranjivijim Venezuelancima. Podupirao je pokrete regionalnih integracija temeljene na svojoj latinoameričkoj viziji i istovremeno iskazivao solidarnost s drugim zemljama u hemisferi – kazao je Ban.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je 'smrt velikog političara Chaveza tragedija'.

Francuski predsjednik Francois Hollande smatra da je Chavez ostavio dubok trag u povijesti svoje zemlje, odao je priznanje njegovoj 'borbi za pravdu' i izrazio je 'duboku sućut' narodu Venezuele.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u priopćenju je naglasio kako je da Chavez ostavio trajni pečat na svoju zemlju i regiju i uputio sućut obitelji i stanovnicima Venezuele.

Američki glumac Sean Penn kazao je u priopćenju da je 'Amerika danas izgubila prijatelja za kojeg nije znala da ga ima'. Dodao je i kako su 'siromašni diljem svijeta izgubili svoga prvaka, a ja svoga prijatelja'.

Redatelj Oliver Stone nazvao je pokojnog Chaveza 'velikim herojem koji će vječno živjeti u povijesti'.

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.