Youtube/screenshot

Umrla utemeljiteljica Baka sa Svibanjskog trga: Začetnica potrage za djecom koju je oteo državni terorizam

Autor: Hina

Maria Isabel Chorobik de Mariani, jedna od utemeljiteljica nevladine udruge Bake sa Svibanjskog trga koja pokušava pronaći djecu što su ih oteli vojnici tijekom diktature u Argentini (1976.-1983.), umrla je u noći između ponedjeljka i utorka.

“Chicha” Mariani se ugasila u 95. godini nakon moždanog udara, ne pronašavši svoju unuku Claru Anahi otetu u dobi od tri mjeseca, čiji su roditelji, protivnici vojne hunte na vlasti ubijeni.

“U velikoj tuzi pozdravljamo našu prijateljicu i predsjednicu zaklade Clara Anahi. Ona je bila začetnica potrage za djecom koju je oteo državni terorizam. Bila je simbol borbe za ljudska prava”, istaknula je udruga u priopćenju.

Godine 1977., Chicha Mariani bila je jedna od 12 utemeljiteljica humanitarne organizacije kojom je predsjedala do 1989. Tada je osnovala vlastitu zakladu i posvetila se potrazi za svojom unukom. Vodstvo udruge nakon nje je preuzela Estela de Carlotto.

Slučaj “Chiche” Mariani postao je svjetski poznat nakon objave pisama unuci i fotografija koje je objavljivala nakon što je dijete oteto 1976. Dva puta je povjerovala da je pronašla Claru Anahi, ali genetske analize su joj ugasile svu nadu.

Bake sa Svibanjskog trga drže da je oko 500 djece oteto tijekom diktature i povjereno parovima, često bliskim režimu, koji nisu imali djece. Do danas je pronađeno više do stotinu djece.

 




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.