Flickr

ULTRAKONZERVATIVNI AKTIVIST STEVE BANNON u Rimu nudi pomoć populistima

Autor: Hina

Steve Bannon, bivši ultrakonzervativni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu je ponudio pomoć populističkim strankama kako bi pobijedile na europskim izborima 2019., predvidio je novu financijsku krizu i rekao da su ultradesničari nova elita Europe.

“Stvara se nova financijska kriza prema kojoj će kriza iz 2008. izgledati beznačajno”, izjavio je Bannon u Rimu. Bit će to dužnička, monetarna kriza”, predvidio je.

Steve Bannon bio je počasni gost godišnjeg sabora male stranke “Fratelli d’Italia”, dva tjedna nakon što se sastao s ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, čelnikom Lige (krajnja desnica), koja s populističkim pokretom M5S tvori vladajuću koaliciju u Italiji.

Liga je trenutačno najpopularnija stranka u Italiji i ima podršku više od 30 posto građana.

Ultradesničarski domoljubi su “nova elita” Europe, naglasio je Bannon, blizak američkoj krajnjoj desnici.

Taj bivši suradnik američkog predsjednika Donalda Trupa želi pokrenuti populističku pobunu desnice diljem kontinenta uoči izbora za Europski parlament u svibnju i mjesecima vodi kampanju protiv Europske unije zbog čega je posjetio nekoliko europskih prijestolnica.

Bannon je osnovao zakladu “Pokret” koja će organizirati razne skupine radikalne desnice radi izbora dovoljnog broja eurozastupnika koji dijele njegove ideje, a svrha mu je blokirati akciju tradicionalnih snaga.




S “Pokretom” i mojim partnerima u Belgiji, osnovat ćemo grupu i kada predsjednik Trump pobijedi demokratsku stranku na izborima sredinom mandata u studenome, provest ću 80 posto svog vremena u Europi prije europskih izbora, najavio je Bannon.

U intervjuu u lipnju za Der Spiegel, Salvini je rekao da izbore 2019. smatra prilikom za rušenje postojećeg europskog poretka. “U roku od godine dana, vidjet ćemo hoće li ujedinjena Europa još postojati ili neće”, rekao je.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.