Screenshot/Twitter

Ukrajina traži “brz i snažan” odgovor međunarodne zajednice na rusku agresiju

Autor: Hina

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin zatražio je u četvrtak “brz i snažan” odgovor međunarodne zajednice na rusku “agresiju” protiv njegove zemlje 25. studenoga u Kerčkom prolazu.

“Ovo je peti uzastopni ministarski sastanak tijekom kojeg na dnevnom redu OESS-a dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije. To je velika prijetnja za europsku sigurnost”, rekao je Klimkin na sastanku OESS-a u Milanu.

“Ove godine, Rusija se nije povukla, nego je naprotiv proširila svoje agresivno djelovanje”, dodao je.

Rusija je 25. studenoga zaplijenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali prijeći iz Crnog u Azovsko more i privela 24 mornara.

To je bio prvi otvoreni vojni sukob između Moskve i Kijeva od ruske aneksije Krima 2014. i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između proruskih separatista i vladinih snaga.

Klimkin je naglasio da je na UN-u da “osigura brz i snažan međunarodni odgovor na taj čin agresije”.

“Izjave nisu dovoljne, potrebna su djela” jer postupci Rusije “ugrožavaju stabilnost” regije.




Klimkin je zatražio od Rusije da odmah oslobodi ukrajinske mornare i vrati ih Ukrajini, što je ponovila i šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Ukrajina je u utorak objavila da je Rusija djelomično deblokirala pristup Azovskom moru, što je prvi znak popuštanja krize.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je ponašanje Ukrajine u pogledu korištenja ruskog jezika, što nije moguće u zemlji.




Upozorio je također na “krizu povjerenja u atlantsku Europu” izazvanu “nepromišljenim proširenjem NATO-a, raspoređivanjem američkih sustava proturaketne zaštite u Europi i nelegitimnim sankcijama uvedenim pod izmišljenim izgovorima”.

Spomenuo je uz to pojavu novih rizika zbog namjere SAD-a da se povuče iz međunarodnog sporazuma o balističkim projektilima srednjeg dometa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.