Uhićen bivši glavni direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer

Autor: A.B.

Kulterer je navodno spreman progovoriti na izravna pitanja o vezama koje je s prijašnjim vodstvom banke imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tvrde austrijski izvori.

Bivši glavni direktor Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer uhićen je danas u Klagenfurtu u Austriji. Uz Kulterera uhićena je još jedna osoba, a na deset lokacija u Koruškoj i Beču provedena je racija, javlja bloomberg.com.

Kulterera se istraživalo zbog kršenja povjerenja i davanja lažnog iskaza istražnoj komisiji u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj, a u slučaju presude prijeti mu kazna do deset godina zatvora. Helmut Jamnig, glasnogovornik klagenfurtskog tužiteljstva, kaže kako je Kulterer uhićen zbog ‘opasnosti od bijega, opasnosti od tajnih dogovora, te opasnosti od ponavljanja prekršaja’.

Hypo banka je nacionalizirana u prosincu. Kulterer (56) je vodio širenje banke na istočnoeuropsko tržište od 1995. do dana kada je napustio svoju funkciju 2006. kada je proglašen krivim zbog računovodstvene prevare, odnosno jer je propustio zabilježiti 288 milijuna eura gubitaka u trgovanju valutama.

Kulterer je navodno spreman progovoriti na izravna pitanja o vezama koje je s bivšim vodstvom banke imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tvrde austrijski izvori. Špekulira se da će parlamentarno istražno povjerenstvo pokušati od Kulterera doznati i je li banka pokrivala neke privatne Sanaderove troškove, o čemu se u austrijskim poslovnim krugovima neformalno govori već dulje vrijeme.

Ono što je sigurno jest da su Sanader i Kulterer svojedobno bili vrlo bliski o čemu je nedavno svjedočio i bivši vlasnik Rezidencije Skiper Miro Oblak.

Poslovi s Jorgom Haiderom

Bivši direktor već neko vrijeme rasprodaje svoje vlasništvo u Koruškoj, uključujući i farmu konja s 19 staja, a živi u Engleskoj gdje radi kao investicijski bankar, pišu lokalni mediji.




Kulterer je također poslovao s bivšim guvernerom Koruške Jorgom Haiderom, koji je 2008. godine poginuo u automobilskoj nesreći. Pokrajina je bila vlasnik većinskog udjela u banci sve dok nije prodala dionice banci Bayerische Landesbank uslijed gubitaka. Otada prodaju ispituje tužiteljstvo u Njemačkoj i Austriji. Austrijski dužnosnici kritizirali su 2000. Kulterera i Haidera zbog posjeta libijskom diktatoru Muammaru Gadafiju zbog razvoja poslovnih veza.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.