RoFR

UDAR NA TRUMPA IZ SRCA AMERIKE: Demokratski guverner Kalifornije pokrenuo ogromnu međunarodnu akciju

Autor: Hina

Tisuće političara, gradonačelnika, članova nevladinih organizacija i poduzetnika okupit će se ovaj tjedan u San Franciscu na svjetskom skupu za klimatsku akciju, velikom okupljanju s ciljem revitalizacije pariškog klimatskog sporazuma.

Summit službeno počinje u srijedu. Domaćin mu je 80-godišnji demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown koji želi pokazati da njegova država predvodi u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

Kalifornija je preuzela glavnu ulogu u otporu klimatskoj politici predsjednika Donalda Trumpa koji je prošle godine objavio da će se Sjedinjene Države povući iz pariškog sporazuma, koji će stupiti na snagu nedugo nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. Revitalizacija pariškog sporazuma nužna je jer niti tri godine nakon njegova potpisivanja borba protiv emisije stakleničkih plinova ne napreduje.

Emisija ponovo raste, nakon nekoliko godina stagnacije, i prošle je godine bila na povijesnom vrhuncu. Potrošnja ugljena također obara rekorde zahvaljujući rastu azijskih ekonomija. Ljeto 2018. bilo je jedno od najtoplijih u povijesti, a klimatolozi upozoravaju da će toplinski udari, nekoć iznimka, postati pravilo. Baš kao i uragani. Pariški sporazum potpisalo je 197 zemalja i obavezalo se da će porast globalne temperature zadržati na ispod dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Međutim, postojeće projekcije pokazuju da će se do 2100. godine temperature povisiti za 3,2 stupnja.

Sudionici skupa u San Franciscu namjeravaju pritisnuti zemlje potpisnice da dodatno smanje emisiju. “Oni mogu učiniti više, moramo ubrzati stvar”, kaže Helen Clarkson, izvršna direktorica nevladine organizacije Climate Group.

Skupina gradova C40 kojom predsjeda pariška gradonačelnica Anne Hidalgo želi pokazati da gradovi mogu biti “lokomotive” prelaska na obnovljivu energiju. Gradovi i velike tvrtke, kažu stručnjaci, mogu učiniti svoj dio, ali samo dio. Mogu to i jedinice lokalne samouprave, poput američkih saveznih država. One kojima vladaju demokrati, naročito na zapadnoj obali, to i čine.




Ali prepreke na globalnoj razini su i dalje goleme. Tri četvrtine indijskih potreba za električnom energijom zadovoljava se ugljenom. Kina, najveći svjetski odašiljač stakleničkih plinova planira u idućem desetljeću doseći vrhunac emisije. Na skupu u San Franciscu očekuju se, među ostalima, njujorški milijarder i bivši gradonačelnik Michael Bloomberg, bivši potpredsjednik Al Gore i slavne osobe poput glumca Harrisona Forda.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.